În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

Norvegia anunţă că ar fi descoperit locul unde s-a prăbuşit în mare elicopterul rus dispărut în zona arhipelagului Svalbard

Autorităţile norvegiene au anunţat că ar fi descoperit locul unde s-a prăbuşit în mare elicopterul rus care a dispărut în apropierea arhipelagului Svalbard din Oceanul Arctic, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters. mai mult|more »

Morminte din Epoca Bronzului au fost descoperite în Norvegia

Arheologii norvegieni au descoperit în centrul ţării lor mai multe morminte vechi de peste 3.000 de ani, ce datează din Epoca Bronzului, a anunţat luni postul public de televiziune NRK, citat de mai mult|more »

A plouat cu goluri în Norvegia » Dinamo a luat 40 la Elverum!

Campioana României a pierdut fără să emită nicio pretenție, scor 32-40 în fața norvegienilor de la Elverum, și șansele de a trece de grupe sunt din ce în ce mai mici. Dinamo mai mult|more »

Țara în care fiecare cetățean deține 200.000 de dolari. Fondul suveran al Norvegiei a ajuns la 1 trilion de dolari, pentru prima dată în istorie

Fondul suveran al Norvegiei, alimentat din banii pe care țara nordică îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol, a atins valoarea de 1 trilion de dolari, pentru prima data de la înființarea mai mult|more »

Fondul suveran al Norvegiei depaseste pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a depasit marti pentru prima oara pragul de 1.000 de miliarde de dolari, a anuntat banca centrala norvegiana, care gestioneaza acest fond, scrie mai mult|more »

Pedeapsa pentru un politist corupt din Norvegia: 21 de ani de inchisoare

Un politist din 🇳🇴 Norvegia a fost condamnat, luni, la 21 de ani de inchisoare pentru ca a luat mita si a ajutat un traficant de droguri. Eirik Jensen, care era responsabil mai mult|more »

Doi români arestati la Trondheim în Norvegia. Furau cosmetice din magazine.

Pågrep rumenske tyver på Sirkus Shopping etter tv-progra. I løpet av fredagen blir de to, en mann og en kvinne, fremstilt for varetektsfengsling. Rumenere har fått 20 000 kroner i bot. Rumenerne, mai mult|more »

Romanias ambassade i Norge / Ambasada României la Oslo a găzduit o seară culturală românească

România – destinație turistică și culturală La 8 septembrie 2017, Ambasada României la Oslo a găzduit o seară culturală românească la care au participat un grup de 40 de norvegieni, membri și mai mult|more »

Postul national norvegian a difuzat documentarul „Norvegia er Lykkelandet adica tara fericirii pentru români” . Românii, cei mai multi expulzati din regatul nordic pentru „Sex, dop og tiggerkop” adica „Prostitutie, droguri si cersetorie”

Rumenere topper listen av tvangsutsendte kriminelle. «Tiggermiljø» i Bergen er et skalkeskjul for prostitusjon, narkotikasalg og tyverier, ifølge NRK Brennpunkt. NETTAVISEN MENER: I to år har NRK kartlagt et kriminelt miljø av mai mult|more »

Scandal. Norvegienii au dorit sa ajute victimele traficului uman din Romania cu un proiect în valoare de 9 milioane coroane norvegiene. Banii au disparut în Romania iar proiectul a fost oprit din indolenta autoritatilor românesti

Nota pentru norvegieni: Nu mai dati bani românilor înainte. Îi vor fura si nici la munca nu vor mai veni. Întotdeauna dupa sau în timpul derularii unui proiect. BUCURESTI I ROMANIA (Dagbladet): mai mult|more »

NORVEGIA. Să vină pompierii! Cea mai „focoasă” femeie din brigadă a aprins fantezia bărbaților cu aceste poze

Gunn Narten, de 30 de ani din localitatea Stavanger, a ajuns la un număr uriaș de urmăritori pe Instagram după ce a postat nu doar fotografii de la locul de muncă, ci mai mult|more »

 

100 de ani de la moartea marelui scriitor norvegian Henrik Ibsen

Norvegianul Henrik Ibsen a fost primul mare dramaturg modern. Piesele sale se remarcă printr-o deosebită varietate de stiluri, de la realismul din "Hedda Gabler" pînă la fantezia din "Peer Gynt". El era admirat pentru măiestria tehnică, simbolistică şi psihologie adîncă. Ibsen s-a născut pe 20 martie 1828, în oraşul-port Skien, şi a mai avut 5 fraţi.
Pe cînd avea 8 ani, tatăl său a dat faliment. În următorii 8 ani, familia sa a trăit într-o mică fermă de lîngă Skien. La 15 ani, Ibsen era ucenicul unui farmacist din Grimstadt. Avea o viaţă singuratică şi înclinaţie spre poezie. În 1849, a intrat la Universitatea din Christiania (actualul Oslo), dar a renunţat repede din cauza lipsei de bani. Viaţa sa nu a fost uşoară mulţi ani. A scris pentru un ziar şi s-a îngrijit de un mic teatru. A călătorit în Germania şi Danemarca, unde a studiat scenografia. A continuat să scrie poezie şi piese, fără succes, însă. În 1864, ajutat de un mic guvernator şi de prietenii săi, Ibsen a părăsit Norvegia, stabilindu-se la Roma. Prima sa piesa de succes, "Brand", avea să apară în 1865, ca un poem narativ. Refăcută ca dramă, a fost pusă în scenă în 1885. În ea se povesteşte despre viaţa aspră a unui ministru care renunţă la compromisuri şi la favorurile pe care le putea obţine prin poziţia sa socială. Următoarea sa piesă a fost "Peer Gynt" (1867), povestea unui călător prin lume, implicat într-o serie de aventuri remarcabile. Punctul de vedere al autorului este clar: o viaţă fără ritm are puţin sens şi puţină menire. A urmat "Liga Tinereţii" (1868), despre corupţia în politică, şi "Împărat şi Galilean" (1873), o pledoarie pentru un nou tip de Creştinism. "Stîlpul societăţii" (1877) şi "Casa cu păpuşi" (1879) se ocupă de reformele sociale bazate pe principii de onestitate şi libertate, "Fantomele" (1881) vorbeşte despre tragedia bolilor care afectează mintea, fiind probabil cea mai mare piesă a lui Ibsen. Printre ultimele sale lucrări se remarcă "Un inamic al oamenilor" (1882), o comedie cu serioase sub-sensuri; "Raţa Sălbatică" (1884), care combină realitatea cu poezia, şi "Rosmersholm" (1886), consacrată conflictului dintre conştiinţă şi dorinţa de libertate. "Hedda Gabler" (1890) este o puternică tragedie domestică, încheiată prin sinuciderea eroinei. După ani de viaţă petrecută la Roma, Dresda sau München, Ibsen se întoarce în Norvegia în 1892. Era bogat, onorat pretutindeni şi iubit de conaţionalii săi. Piesele sale erau traduse în multe limbi, fiind jucate pe toate marile scene ale lumii. A murit în Christiania, la 23 mai 1906.

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: