Norvegianul Yngve Slyngstad, unul dintre cei mai puternici oameni din lume are un cuvânt de spus şi în România

Yngve Slyngstad, aflat pe lista celor mai puternici oameni din lumea financiară, conduce cel mai mare fond de investiţii din lume, care a plasat până acum 157 mil. dolari şi în România. mai mult|more »

DÂMBOVIŢENII AU AJUNS ŞI ÎN CAMPIONATUL NORVEGIEI!

Alexandru Bărboiu – fostul portar al FC Aninoasa, joacă în Norvegia, acolo unde a început deja… returul! Vezi la ce echipa joaca! Alexandru Bărboiu joacă în Liga a 4-a norvegiană, la Emblem mai mult|more »

Scandal într-un oraș din Norvegia, din cauza unei lebede. Revoltă, după ce primăria a eutanasiat pasărea, care era agresivă

O lebădă agresivă a semănat discordie într-un orăşel din Norvegia. Localnicii au poreclit-o ”Şefa portului” pentru că nu permitea nimănui să intre pe teritoriul ei. Dar, pentru că a atacat inclusiv copii mai mult|more »

Oraşul Longyearbyen din Norvegia, locul din Europa unde este ilegal să nu ai casă şi serviciu. În România nu ar putea exista niciodată

Deşi are aproape 3.000 de locuitori şi o suprafaţă de două ori cât a statului New Jersey, oraşul Longyearbyen din Norvegia este cunoscut pentru rata criminalităţii de sub 1%. Localitatea are doar mai mult|more »

Norvegia: Un grup anti-imigratie a confundat niste scaune de autobuz cu femei care poarta burqa. Comentariile au abundat – „Tragic”, „ingrozitor”, „dezgustator”

Un grup inchis pe Facebook realizat de norvegieni anti-imigratie a devenit tinta ironiilor, dupa ce a postat o fotografie in care apar sase scaune goale dintr-un autobuz si pe care le-a confundat mai mult|more »

Norvegia, primul deficit comercial din 20 de ani

Norvegia a înregistrat, pentru prima dată din 1998, un deficit comercial pe luna iunie sub efectul unei creşteri a importurilor, scrie Le Figaro. Deficitul s-a ridicat la 756 milioane de coroane (80,4 mai mult|more »

Un proces SCANDALOS și o nouă DRAMĂ în Norvegia. Un român a PIERDUT DEFINITIV lupta cu BARNEVERNET. Copilul i-a fost LUAT și DAT unui BĂRBAT

Miercuri, 12 iulie, un tribunal norvegian a decis respingerea apelului declarat de românul Stelică Rodică Dina împotriva deciziei de a i se lua băiatul, în vârstă de 10 ani, și de a mai mult|more »

Norvegienii strâng bani ca să „ridice“ la loc o „stâncă-penis“ vandalizată

Activiştii de mediu strâng bani pentru a repara o stâncă de forma unui penis în erecţie, aflată în sudul Norvegiei, după ce atracţia turistică a fost grav avariată. Localnicii au descoperit, sâmbătă mai mult|more »

Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

Gazoductul Norvegia-Polonia trebuie să genereze cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea mai mult|more »

Filmul românesc Fixeur / The Fixer la prima ediție a Festivalului de film Oslo Pix

Producţia cinematografică Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Norvegia, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Oslo Pix (8 – 13 mai mult|more »

Militarii norvegieni sosesc vineri pe Aeroportul Sibiu

Parte din trupele NATO care participă la exercițiul militar de la Centrul Naţional de Instruire din Cincu sosesc în România, vineri, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Corpul norvegian din cadrul Forței Întrunite cu mai mult|more »

Norvegienii investesc în piaţa de îmbrăcăminte second-hand din Târgu Cărbuneşti

O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia va trimite bani autorităților locale din Târgu Cărbuneşti ca să acopere piața second-hand din oraș. Investiția are o valoare de peste 30.000 de euro. Peste 80% din mai mult|more »

Norvegia, ţara unde se va interzice vânzarea de ţigări. „Până în 2035 vrem o societate în care nu se fumează”

Cea mai mare oganizatie medicală din Norvegia vrea să interzică vânzarea de tigari adulţilor în această ţară, relatează The Indepedent. Asociaţia Medicală din Norvegia presează guvernul acestei ţări pentru a susţine propunerea mai mult|more »

Norvegia. O eroare a Google Maps transformă un oraş în atracţie turistică!

Potrivit NY Post, citat de digi24, turiştii dornici să găsească celebra stâncă Preikestolen cu ajutorul Google Maps sunt direcționați greșit către orașul Fossmork, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță, pe cealaltă mai mult|more »

Festivități în Norvegia, cu ocazia aniversării de 80 de ani a regelui Harald și a reginei Sonja

Câteva mii de norvegieni l-au sărbătorit marțea trecuta pe regele Harald și regina Sonja cu ocazia aniversării de 80 de ani, alături de mai mulți membri ai familiilor regale și de președinții mai mult|more »

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom din lume în 2018. Acesta va fi 100% electric, va avea o autonomie de 120 km şi va putea transporta o greutate de 3.000 până mai mult|more »

Topul țărilor cu cele mai multe mașini electrice! Norvegia salvează onoarea Europei

Norvegia este țara cu cele mai multe vehicule electrice pe cap de locuitor din Europa. Aproximativ jumătate dintre mașinile vândute în ultimul an în Norvegia sunt electrice sau hibride, iar autoritățile intenționează mai mult|more »

În Norvegia, dacă nu mai sunt locuri în închisoare, condamnaţii sunt puşi pe lista de aşteptare. Când le vine rândul, se prezintă singuri

În Norvegia, condamnaţi sunt înscrişi pe o listă de aşteptare, iar când le vine rândul, se prezintă la penitenciar de bună voie. Este cazul celor care au primit pedepse mici. S-a ajuns mai mult|more »

Guvernul norvegian, măsuri urgente după afluxul de români de acolo

Românii schimbă legislaţia în Norvegia. Premierul ţării nordice a cerut interzicerea cerşetoriei după un documentar difuzat de televiziunea publică. Documentarul arată că cerşetoarele românce din Bergen se transformă noaptea în prostituate şi mai mult|more »

 

100 de ani de la moartea marelui scriitor norvegian Henrik Ibsen

Norvegianul Henrik Ibsen a fost primul mare dramaturg modern. Piesele sale se remarcă printr-o deosebită varietate de stiluri, de la realismul din "Hedda Gabler" pînă la fantezia din "Peer Gynt". El era admirat pentru măiestria tehnică, simbolistică şi psihologie adîncă. Ibsen s-a născut pe 20 martie 1828, în oraşul-port Skien, şi a mai avut 5 fraţi.
Pe cînd avea 8 ani, tatăl său a dat faliment. În următorii 8 ani, familia sa a trăit într-o mică fermă de lîngă Skien. La 15 ani, Ibsen era ucenicul unui farmacist din Grimstadt. Avea o viaţă singuratică şi înclinaţie spre poezie. În 1849, a intrat la Universitatea din Christiania (actualul Oslo), dar a renunţat repede din cauza lipsei de bani. Viaţa sa nu a fost uşoară mulţi ani. A scris pentru un ziar şi s-a îngrijit de un mic teatru. A călătorit în Germania şi Danemarca, unde a studiat scenografia. A continuat să scrie poezie şi piese, fără succes, însă. În 1864, ajutat de un mic guvernator şi de prietenii săi, Ibsen a părăsit Norvegia, stabilindu-se la Roma. Prima sa piesa de succes, "Brand", avea să apară în 1865, ca un poem narativ. Refăcută ca dramă, a fost pusă în scenă în 1885. În ea se povesteşte despre viaţa aspră a unui ministru care renunţă la compromisuri şi la favorurile pe care le putea obţine prin poziţia sa socială. Următoarea sa piesă a fost "Peer Gynt" (1867), povestea unui călător prin lume, implicat într-o serie de aventuri remarcabile. Punctul de vedere al autorului este clar: o viaţă fără ritm are puţin sens şi puţină menire. A urmat "Liga Tinereţii" (1868), despre corupţia în politică, şi "Împărat şi Galilean" (1873), o pledoarie pentru un nou tip de Creştinism. "Stîlpul societăţii" (1877) şi "Casa cu păpuşi" (1879) se ocupă de reformele sociale bazate pe principii de onestitate şi libertate, "Fantomele" (1881) vorbeşte despre tragedia bolilor care afectează mintea, fiind probabil cea mai mare piesă a lui Ibsen. Printre ultimele sale lucrări se remarcă "Un inamic al oamenilor" (1882), o comedie cu serioase sub-sensuri; "Raţa Sălbatică" (1884), care combină realitatea cu poezia, şi "Rosmersholm" (1886), consacrată conflictului dintre conştiinţă şi dorinţa de libertate. "Hedda Gabler" (1890) este o puternică tragedie domestică, încheiată prin sinuciderea eroinei. După ani de viaţă petrecută la Roma, Dresda sau München, Ibsen se întoarce în Norvegia în 1892. Era bogat, onorat pretutindeni şi iubit de conaţionalii săi. Piesele sale erau traduse în multe limbi, fiind jucate pe toate marile scene ale lumii. A murit în Christiania, la 23 mai 1906.

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: