Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Adevarul: Norvegia face investitii substantiale in Romania

(Royal Norwegian Embassy
Strada Dumbrava Rosie 4
020463 Bucharest 2
Tel: +40 21 210 02 74/6/7
Fax: +40 21 210 02 75
E-mail: emb.bucharest@mfa.no)

Guvernul de la Oslo aloca fonduri nerambursabile tarii noastre, in valoare de 100 de milioane de euro, pentru mediu.Romania va primi 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, din partea Norvegiei si a celorlalte state membre ale Asociatiei Europene pentru Liber Schimb (EFTA).

Norvegia este una dintre tarile cele mai interesate de protectia mediului.Care este secretul acestei atitudini?

Norvegienii au avut dintotdeauna un sentiment de responsabilitate cu privire la mediu si o mare dragoste fata de natura. Fiecare norvegian are o casa la tara, ne place sa mergem cu bicicleta, ne deranjeaza poluarea si sa vedem ca mediul sufera din pricina unei exploatari iresponsabile.

Astfel incat Norvegia este prima tara din lume care a infiintat un portofoliu al Mediului in 1974. De atunci am implementat o politica extinsa de protectie a mediului de la reciclarea deseurilor menajere la dezvoltarea energiei regenerabile. E posibil ca grija fata de natura sa justifice aceasta atitudine.

De ce si-a asumat Norvegia rolul de promotor al protectiei mediului?

In prezent, temele esentiale pe agenda publica sunt schimbarea climatica si emisiile de dioxid de carbon. Norvegia si-a asumat, in plan international, pozitia de promotor al politicilor de protectie a mediului inconjurator. Tara noastra este unul dintre marii producatori de petrol si de gaze din lume si ocupam locul al treilea pe plan mondial la exportul acestora.

Folosirea combustibililor fosili contribuie la emisiile de CO2 si la incalzirea globala, asadar intelegem sa fim responsabili, alaturi de alte tari, cu privire la consecintele pe care utilizarea produselor din petrol si din gaze le are asupra mediului. Dorim sa contribuim cat de mult putem la stoparea si la reducerea emisiilor de CO2 si a altor gaze cu efect de sera. Telul Norvegiei este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera de la 50% la 80%, pana in 2050, fata de nivelul din 1990. Astazi, 80% din consumul de energie pe plan mondial este bazat pe folosirea combustibililor fosili.

Cum va evolua consumul mondial de energie?

Consumul mondial de energie va creste dramatic, din cauza ca unele tari, cum ar fi India si China, confruntate in trecut cu saracia, se dezvolta rapid, devenind puternic industrializate. Populatia globului va cunoaste probabil o crestere de 50% pana in 2050. Prin urmare, este imposibila o stopare sau o reducere a consumului energetic. In viitor sursele de energie vor fi reprezentate tot de combustibilii fosili, chiar daca energia regenerabila va reprezenta un segment din ce in ce mai semnificativ.

Ce putem face pentru a reduce emisiile de CO2?

Singura metoda, aspect care a devenit o preocupare si un proiect major in Norvegia, este captarea si stocarea carbonului. Guvernul norvegian a investit sume semnificative in finantarea a doua proiecte prin care incercam sa dezvoltam o tehnologie de capturare si stocare a dioxidului de carbon. In acest context, revenim la Romania, deoarece, dupa cum am mentionat anterior, Norvegia acorda sprijin financiar tarii dumneavoastra prin dezvoltarea unor proiecte ce urmeaza a fi implementate pana in 2011.

Vor fi si alte finantari pentru Romania?

Ne aflam in faza de negocieri cu UE pentru a stabili o noua runda de finantari pentru Romania. Intentiile noastre, care au fost comunicate UE, sunt ca sprijinul financiar norvegian pentru Romania, in perioada 2009-2014, sa fie orientat catre proiecte vizand schimbarile climatice.

Aveți mult mai mult soare decat avem noi in Norvegia si campii intinse, care sunt ideale pentru producerea energiei solare.

Conditii foarte bune pentru producerea energiei solare

Potentialul tarii noastre pentru producerea energiei solare este semnificativ

Care sunt investitiile norvegiene in Romania cu impact asupra protectiei mediului?

Norvegia urmeaza sa faca investitii substantiale in Romania in domeniul mediului. Cateva companii norvegiene si-au aratat interesul pentru piata romaneasca, cum ar fi Statkraft, cea mai mare companie norvegiana producatoare de hidroenergie. O alta companie norvegiana analizeaza posibilitatea producerii energiei din deseuri agricole, industriale sau din spitale. Norvegia va derula intre 2009 si 2011 si un alt program de investitii in domeniul mediului in Romania prin intermediul unor finantari de aproape 100 de milioane de euro, alocati prin doua scheme de finantare, Programul de Cooperare Norvegian si Fondurile EEA/ EFTA, aceasta va fi cea mai mare investitie norvegiana de mediu in Romania.

Credeti ca Romania trebuie sa-si imbunatateasca politicile de mediu?

Cred ca toate tarile trebuie sa faca acest lucru. Romania este o tara in tranzitie si porneste de la cu totul alte premise fata de Norvegia. Romania trebuie sa recupereze decalajul pe care il are fata de restul Europei, dupa 50 de ani de comunism, ce a cauzat grave probleme privind protectia mediului prin dezvoltarea unei industrii grele, poluatoare.

Ce tipuri de energii regenerabile ar putea fi folosite in tara noastra, dupa parerea dumneavoastra?

Romania are un mare potential pentru productia de hidroenergie. Am inteles ca in prezent doar 50% din resursele hidroenergetice sunt exploatate. O alta sursa evidenta de energie regenerabila din tara dumneavoastra, care ar putea fi dezvoltata, este cea solara. Aveti mult mai mult soare decat avem noi in Norvegia, aveti campii intinse care sunt ideale pentru producerea energiei solare. De asemenea, am inteles ca in Dobrogea si in anumite parti din Transilvania exista un mare potential pentru producerea energiei eoliene.

Øystein Hovdkinn

S-a nascut la 18 august 1947, este absolvent al Universitatii din Oslo si al Institutului Zeigeschichte din München, iar din martie 2008 a fost investit ambasador al Regatului Norvegiei la Bucuresti. Excelenta Sa a fost acreditat si la Chisinau. Printre alte functii detinute se numara si cea de consul general al Norvegiei in Scotia, in perioada 2006-2008, cea de secretar general al EFTA la Buxelles, cat si cea de jurnalist la „Norwegian Broadcasting Corporation” intre anii 1972 si 1973.

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: