Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Ambasada Regală a Norvegiei: 20 de ani de studii norvegiene la Universitatea Babeş-Bolyai

Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi Universitatea Babeş-Bolyai au aniversat 20 de ani de existenţă ai Lectoratului de limbă şi literatură Norvegiană. E. S. Ambasadorul Øystein Hovdkinn şi dna. Consilier Hilde Berit Eide, Şef-adjunct al Ambasadei au participat la manifestările prilejuite de acest eveniment în Cluj-Napoca, marţi, 3 mai 2011.

Reuniunea aniversară a Lectoratului de limbă şi literatură norvegiană a avut loc în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) şi a reunit personalităţi din conducerea UBB, universitari, studenţi, absolvenţi şi jurnalişti. Ceremonia a fost deschisă şi moderată de prof. univ.dr. Sanda Tomescu Baciu, iniţiatoarea şi coordonatoarea specializării de Limbă şi Literatură Norvegiană la Cluj. Din partea UBB, prof. univ.dr. Toader Nicoară, Prorector de Relaţii Internaţionale, a vorbit despre importanţa Lectoratului pe plan naţional şi european.

E. S. dl. Ambasador Øystein Hovdkinn şi-a exprimat plăcerea de a reîntâlni conducerea UBB, mai cu seamă că 2011 este anul unei triple aniversări: 20 de ani de la înfiinţarea Lectoratului de limbă şi literatură norvegiană (1991), 10 ani de când acesta a devenit inima Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave de la UBB (2001) şi totodată 20 de ani de la redeschiderea Ambasadei Regale a Norvegiei la Bucureşti. Excelenţa Sa a evidenţiat realizările remarcabile ale Lectoratului şi a mulţumit conducerii UBB, dar mai cu seamă prof. dr. Sanda Tomescu Baciu, pentru performanţele sale didactice, ştiinţifice şi manageriale:
“Este îmbucurător să vezi câte se pot face cu perseverenţă şi abnegaţie.
După părerea mea, Sanda Tomescu Baciu este un adevărat ambasador al culturii norvegiene în România.” Au mai rostit alocuţiuni prof. univ.dr. Ioana Both, prodecan al Facultăţii de Litere, dna. Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, precum şi dna. Alexandra Columban, studentă a primei promoţii cu specializare principală la nivel de licenţă Limbă şi Literatură norvegiană. La final, profesorul norvegian Thor Henrik Svevad de la Universitatea „Carol” din Praga, implicat în programele Erasmus alături de Lectoratul de limbă şi literatură norvegiană din Cluj, a dorit să-şi exprime admiraţia şi să o felicite pe prof. Sanda Tomescu Baciu pentru promovarea cu succes a culturii norvegiene în România.

Reuniunea aniversară a fost urmată de vernisajul unei expoziţii de fotografie Lumina din Nord. Călătorie în munţii din Nordul Norvegiei. Fotografiile au fost realizate de către artistul bulgar Vladimir Donkov, majoritatea lor înfăţişând peisaje din Insulele Lofoten. Expoziţia mai poate fi vizitată până în data de 17 mai, Ziua Naţională a Norvegiei. Seria manifestărilor prilejuite de aniversarea a 20 de ani de studii norvegiene la Universitatea Babeş-Bolyai s-a încheiat cu premiera piesei Elling, în regia lui Vlad Massaci, pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga” din Cluj. În discursul care a precedat piesa, E. S. dl. Ambasador Øystein Hovdkinn a mulţumit actorilor şi echipei tehnice de la Teatrul de Comedie din Bucureşti pentru efortul depus de a aduce această piesă la Cluj.

 

Articole de presă:

 

http://www.nineoclock.ro/two-decades-of-norwegian-studies-in-cluj/

 

http://www.ziarulfaclia.ro/Eveniment-aniversar-la-Universitatea-8222-Babe%C5%9F-Bolyai-8221-20-DE-ANI-DE-STUDII-NORVEGIENE+53331

 

http://www.ziarulfaclia.ro/Gratulerer-med-dagen-STUDIILE-NORVEGIENE-la-20-de-ani+53504


Citiţi mai multe

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: