Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Cum a dat faliment – moral şi economic – stîna românească. Ce au descoperit norvegienii


Un studiu asupra a 14 localităţi pastorale din judeţele Sibiu, Argeş şi Vâlcea, desfăşurat pe parcursul a doi ani, evidenţiază falimentul economic al stânelor, pierderea obiceiurilor şi meşteşugurilor specifice acestor locuri. Pus în practică de numeroşi profesori, cercetători şi economişti români, cu sprijinul Guvernului Norvegiei, studiul arată că acest imens patrimoniu poate fi salvat numai dacă va fi inclus în programe de turism cultural.

România mai produce un paradox, după multe altele. Până şi nemurirea e aproape de-a se termina.Iar asta se întâmplă în satele de munte. Nu numai că nemurirea, cum se spune, s-a născut la sat, dar despre aceste comunităţi din zona montană s-a spus mereu că reprezintă ultimul refugiu al tradiţiilor şi meşteşugurilor din ţara asta. Satele de munte – câţi străini vin la noi şi le apreciază frumuseţea?! Se fac reportaje la televiziuni din Occident despre autenticitatea satului românesc din zona montană. Aproape că occidentalii, împachetaţi în plasticul lor, devin poeţi când vizitează Carpaţii României. Dincolo de poezie, din păcate, este o realitate mai mult decât îngrijorătoare. Suflul civilizaţiei moderne, al kitsch-ului, dar şi criza economică, şi nu în ultimul rând nepăsarea românilor faţă de propriile lor rădăcini, au făcut ca şi ultima redută a tradiţiilor noastre, din satele de munte, să fie aproape cucerită.

14 sate de munte din Sibiu, Argeş şi Vâlcea, sub lupa unui studiu de doi ani

Nu este însă doar o simplă privire de ansamblu asupra acestei situaţii. Trebuie spus că totul a fost studiat în amănunt, viaţa oamenilor, obiceiurile lor, meseriile pe care le mai practică azi. Oameni din satele de munte din judeţele Sibiu, Argeş şi Vâlcea. Un amplu studiu despre starea acestor oameni s-a făcut de-a lungul a doi ani – 2009 şi 2010 – în satele din Mărginimea Sibiului, o zonă etnografică de excepţie a României, cuprinzând localităţile Sălişte, Poiana Sibiului, Rod, Tilişca, Jina, Râul Sasului, Sadu, Gura Râului, Răşinari şi Cârţişoara, dar şi în judeţul Argeş, în satele Corbeni, Rucăr şi Domneşti, plus comuna Vaideeni din judeţul Vâlcea. Profesori universitari, studenţi şi voluntari au mers pe teren şi au evaluat situaţia din acest moment şi potenţialul de viitor al celor 14 comune, mai ales în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului, având la bază tocmai tradiţiile şi meseriile locului. La realizarea studiului au contribuit Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea din Piteşti, Scoietatea "Progresul silvic" din Sibiu, Camera Agricolă din Sibiu şi Serviciul Public Salvamont Sibiu. Tot acest studiu a fost susţinut de guvernele Norvegiei, Islandei şi Principatului Liechtenstein. Directorul de proiect, profesorul universitar Mirela Stanciu, de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, spune că alegerea localităţilor studiate s-a făcut pe baza câtorva criterii – să fie din zona montană, iar fenomenul depopulării să fie mic. E vorba de comune care au între 1.600 şi 6.900 de locuitori. Dar cel mai important criteriu a fost că aceste localităţi au o seculară tradiţie a păstoritului.

Stâna de azi – "o întreprindere tradiţională falimentară"

Zone de basm, acolo, sus, în munţi, printre ciobani, mioare, stâne şi legende de pe vremea dacilor. Hai să vedem însă realitatea. Ce mai e stâna în ziua de azi? "Stâna, ca întreprindere pastorală tradiţională, e falimentară", se arată în studiu. Şi nu sunt doar vorbe. S-au luat cele trei localităţi din judeţul Argeş – Rucăr, Corbeni, Domneşti. Cercetare amănunţită a veniturilor şi cheltuielilor într-un an de zile, adică anul 2009. E vorba aici de nouă familii care şi-au notat, într-un an, toate cifrele acestea. Cele nouă familii au acceptat astfel să intre în studiu şi au completat formularele. Atenţie, aceste nouă familii au în total 2.650 de oi şi 75 de bovine. Cele nouă familii însumează 41 de oameni. S-a făcut un tabel detaliat cu privire la veniturile şi cheltuielile celor nouă familii – vânzări de produse din prelucrarea laptelui, vânzarea cărnii, vânzarea laptelui ca atare, vânzarea de animale vii. Apoi cheltuielile celor nouă familii – necesităţile locuinţei, benzina pentru maşinile cu care oamenii se duc la târguri, să-şi vândă marfa, cheltuielile cu hrana animalelor, cu salariile îngrijitorilor de animale, cu tratamentul veterinar, cu întreţinerea păşunilor proprii sau a păşunilor închiriate. De pildă, într-un an, cele nouă familii obţin 15.464 de lei din vânzarea preparatelor din lapte, 41.285 de lei din vânzarea cărnii de la animalele sacrificate, 1.777 de lei din preparate pe bază de carne sau 56.621 de lei din vânzarea animalelor vii. La cheltuieli avem câteva exemple, cum ar fi benzina – 8.162 de lei într-un an, la cele nouă familii, 1.350 de lei cu întreţinerea păşunilor, 3.375 de lei cu tratamentele veterinare, 17.600 de lei cu plata salariilor către îngrijitori, 61.238 de lei reprezentând furajele şi fânul pentru animale. Şi sunt doar câteva cifre. Se trage însă linie pentru cele două mari capitole – venituri şi cheltuieli, în anul 2009, pentru cele nouă familii de crescători de animale. Şi iată ce rezultă – venituri de 137.190 de lei şi cheltuieli de 148.158 de lei. Specialiştii observă că veniturile familiei pastorale nu vin de-a lungul întregului an, ci mai ales în preajma sărbătorilor mari, cu precădere de Paşti. Tendinţa oamenilor din satele de munte e de a-şi sacrifica animalele. Mai mult de 30% din veniturile familiei vin din vânzarea cărnii ca atare – tai animalul şi-l vinzi. Nu mai este, în schimb, rentabil să prelucrezi carnea, să faci din ea produse tradiţionale. Şi asta se vede din faptul că doar 1,3% din venitul anual al familiei este asigurat din prelucrarea cărnii. Este tras un semnal de alarmă în legătură cu ceea specialiştii denumesc "autodistrugerea ocupaţională a stânei, prin sacrificarea animalelor". Păstoritul mai poate, în astfel de condiţii, să supravieţuiască, financiar vorbind, în momentul de faţă, fie cu ajutorul subvenţiilor de la stat, fie din agroturism.

Cum a dat faliment – moral şi economic – stîna românească. Ce au descoperit norvegienii

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: