Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Dreptul la replică transmis de ambasadorul României la Oslo publicației Altaposten

La 16 octombrie 2012, ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, a transmis redactorului șef al Altaposten un drept la replică, ca urmare a apariţiei articolului „Romfolket tok bare kort. Fikk rumener med kortterminal på besøk i Storekorsnes.  În mesajul respectiv se arată următoarele:

 “Am văzut în mod întâmplător articolul cu titlul „Romfolket tok bare kort. Fikk rumener med kortterminal på besøk i Storekorsnes”, publicat la 15 octombrie 2012 de către Altaposten

Este o situaţie nefericită dacă aspectele descrise în articolul vostru au avut cu adevărat loc, însă mă simt obligat să vă atrag atenția în legătură cu riscurile de perpetuare a unor atitudini rasiste și xenofobe prin astfel de reportaje.

Cred că societatea norvegiană merită să fie corect informată în legătură cu românii. Marea majoritate a românilor care trăiesc în Norvegia este formată din cetățeni perfect integrați, care contribuie la bunăstarea societății norvegiene ca doctori, ingineri, specialiști IT, etc..

Articolul vostru menționează în paragrafe separate atât românii cât și romii care trăiesc în Norvegia. Deși nu este clar dacă așa numitul făptuitor era cetățean român sau nu, presupun că sunteți conștienți de pericolul de a stigmatiza pe baze etnice.

Este datoria mea să vă informez că nu toți romii din Norvegia au cetățenie română și vin din România, care este o țară cu mai mult de 20 milioane de locuitori, dintre care romii reprezintă doar un grup minoritar de aproximativ 2,5% din întreaga populație, mai exact 535000 oameni.

Cred că toți jurnaliștii norvegieni respectabili ar trebui să facă diferența între naționalitate (română) și origine etnică (roma).

De fapt roma reprezintă cea mai mare minoritate din Europa (se spune că sunt 10-12 milioane) și un grup etnic care de multe ori se confruntă cu excludere socială, rasism și discriminare. Nivelul foarte mare de mobilitate al unor romi aduce provocări speciale în ceea ce privește dezvoltarea unor politici integrate de reducere a sărăciei, de educație, de sănătate, de asigurare de locuințe, atât la nivel național cât și la nivelul UE.

Pentru informarea voastră suplimentară vă comunic mai jos câteva date importante despre romi, în limba norvegiană.

Fakta om romfolket

  • Flertallet av folkegruppen som også kalles sigøynere, kaller seg selv «roma». Noen grupper bruker andre betegnelser som «sinti» og «kale».
  • Tradisjonelt et reisende folk. Opprinnelig fra India, kom trolig til Europa på 1300-tallet.
  • Utsatt for forfølgelse gjennom flere hundre år. Nazistene tok livet av mellom 220.000 og 1,5 millioner i sine utryddelsesleirer. Økt forfølgelse etter kommunismens fall i Øst-Europa førte til en ny innvandringsstrøm til Vest-Europa.
  • Antas å utgjøre mellom 5 og 12 millioner. Tallet er usikkert på grunn av ufullstendig registrering. De fleste er bosatt i Øst-Europa.
  • Ifølge offisielle tall finnes den største gruppen i Spania med 650.000, fulgt av Romania med 535.000, Frankrike og Tyrkia med 500.000 hver, Bulgaria med 371.000, Ungarn 206.000, Hellas 200.000, Russland 183.000, Italia 130.000 og Serbia 108.000.
  • Minst 500 romfolk har norsk statsborgerskap. De har siden 1998 vært anerkjent som nasjonal minoritet i Norge. (Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, NTB)

Dacă autorul articolului menționat mai sus a intenționat să scrie despre aspecte care privesc roma și a făcut o greșeală neintenționată de a amesteca denumirile (roma cu român) consider că este un gest firesc pentru prestigioasa voastră instituție mass-media de a corecta aceasta situație jenantă.

În interesul de a oferi o informație echilibrată cititorilor voştri, sunt gata să vă pun la dispozitie orice informație de care aţi putea avea nevoie, precum şi să vă facilitez contacte relevante în România sau cu reprezentanți ai comunităților de români din Norvegia.

Publicarea acestei scrisori ca drept la replică ar fi foarte mult apreciată.

Cu stimă,

Ambasadorul României în Regatul Norvegiei”

(Ambasada României la Oslo, 18 octombrie 2012)

Articollul aparut in Aftenposten :

Tiganii romani cersesc acum in Norvegia cu terminalul mobil de credit card

– Rumener møtte med kortterminal

Rumeneren som kom på døra og ville selge en bok til kona som åpnet døra, skal ha trukket fram en kortterminal til betalingen.

– Da kona skulle betale ham, sa han at han ikke tok kontanter, forklarer Hansen til Altaposten.

Men hun ante ugler i mosen, og tenkte med en gang at det var svindel. Hun sa derfor at mannen hadde bankkortet.

Informasjonssjef Stein-Are Tjore i Nets som leverer betalingssløsninger har ikke hørt om andre tilfeller hvor romfolket har møtt opp med betalingsterminal.

– Jeg har forhørt meg litt, og har ikke hørt om andre tilfeller hvor romfolket har operert med betalingsterminal. Det har imidlertid vært noen tilfeller hvor det har blitt bedrevet salg av bøker, så kanskje det dreier seg om helt legitim virksomhet, forklarer han til Altaposten.

Rumener møtte med kortterminal

Comentarii

Comentarii

One Response to Dreptul la replică transmis de ambasadorul României la Oslo publicației Altaposten

  1. cetateanalnorvegiei spune:

    Foarte bine punctat si multe felicitari D-nului Ambasador. Sunt destul de sigur ca nu or sa publice nici o scrisoare.

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: