Norvegianul Yngve Slyngstad, unul dintre cei mai puternici oameni din lume are un cuvânt de spus şi în România

Yngve Slyngstad, aflat pe lista celor mai puternici oameni din lumea financiară, conduce cel mai mare fond de investiţii din lume, care a plasat până acum 157 mil. dolari şi în România. mai mult|more »

DÂMBOVIŢENII AU AJUNS ŞI ÎN CAMPIONATUL NORVEGIEI!

Alexandru Bărboiu – fostul portar al FC Aninoasa, joacă în Norvegia, acolo unde a început deja… returul! Vezi la ce echipa joaca! Alexandru Bărboiu joacă în Liga a 4-a norvegiană, la Emblem mai mult|more »

Scandal într-un oraș din Norvegia, din cauza unei lebede. Revoltă, după ce primăria a eutanasiat pasărea, care era agresivă

O lebădă agresivă a semănat discordie într-un orăşel din Norvegia. Localnicii au poreclit-o ”Şefa portului” pentru că nu permitea nimănui să intre pe teritoriul ei. Dar, pentru că a atacat inclusiv copii mai mult|more »

Oraşul Longyearbyen din Norvegia, locul din Europa unde este ilegal să nu ai casă şi serviciu. În România nu ar putea exista niciodată

Deşi are aproape 3.000 de locuitori şi o suprafaţă de două ori cât a statului New Jersey, oraşul Longyearbyen din Norvegia este cunoscut pentru rata criminalităţii de sub 1%. Localitatea are doar mai mult|more »

Norvegia: Un grup anti-imigratie a confundat niste scaune de autobuz cu femei care poarta burqa. Comentariile au abundat – „Tragic”, „ingrozitor”, „dezgustator”

Un grup inchis pe Facebook realizat de norvegieni anti-imigratie a devenit tinta ironiilor, dupa ce a postat o fotografie in care apar sase scaune goale dintr-un autobuz si pe care le-a confundat mai mult|more »

Norvegia, primul deficit comercial din 20 de ani

Norvegia a înregistrat, pentru prima dată din 1998, un deficit comercial pe luna iunie sub efectul unei creşteri a importurilor, scrie Le Figaro. Deficitul s-a ridicat la 756 milioane de coroane (80,4 mai mult|more »

Un proces SCANDALOS și o nouă DRAMĂ în Norvegia. Un român a PIERDUT DEFINITIV lupta cu BARNEVERNET. Copilul i-a fost LUAT și DAT unui BĂRBAT

Miercuri, 12 iulie, un tribunal norvegian a decis respingerea apelului declarat de românul Stelică Rodică Dina împotriva deciziei de a i se lua băiatul, în vârstă de 10 ani, și de a mai mult|more »

Norvegienii strâng bani ca să „ridice“ la loc o „stâncă-penis“ vandalizată

Activiştii de mediu strâng bani pentru a repara o stâncă de forma unui penis în erecţie, aflată în sudul Norvegiei, după ce atracţia turistică a fost grav avariată. Localnicii au descoperit, sâmbătă mai mult|more »

Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

Gazoductul Norvegia-Polonia trebuie să genereze cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea mai mult|more »

Filmul românesc Fixeur / The Fixer la prima ediție a Festivalului de film Oslo Pix

Producţia cinematografică Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Norvegia, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Oslo Pix (8 – 13 mai mult|more »

Militarii norvegieni sosesc vineri pe Aeroportul Sibiu

Parte din trupele NATO care participă la exercițiul militar de la Centrul Naţional de Instruire din Cincu sosesc în România, vineri, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Corpul norvegian din cadrul Forței Întrunite cu mai mult|more »

Norvegienii investesc în piaţa de îmbrăcăminte second-hand din Târgu Cărbuneşti

O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia va trimite bani autorităților locale din Târgu Cărbuneşti ca să acopere piața second-hand din oraș. Investiția are o valoare de peste 30.000 de euro. Peste 80% din mai mult|more »

Norvegia, ţara unde se va interzice vânzarea de ţigări. „Până în 2035 vrem o societate în care nu se fumează”

Cea mai mare oganizatie medicală din Norvegia vrea să interzică vânzarea de tigari adulţilor în această ţară, relatează The Indepedent. Asociaţia Medicală din Norvegia presează guvernul acestei ţări pentru a susţine propunerea mai mult|more »

Norvegia. O eroare a Google Maps transformă un oraş în atracţie turistică!

Potrivit NY Post, citat de digi24, turiştii dornici să găsească celebra stâncă Preikestolen cu ajutorul Google Maps sunt direcționați greșit către orașul Fossmork, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță, pe cealaltă mai mult|more »

Festivități în Norvegia, cu ocazia aniversării de 80 de ani a regelui Harald și a reginei Sonja

Câteva mii de norvegieni l-au sărbătorit marțea trecuta pe regele Harald și regina Sonja cu ocazia aniversării de 80 de ani, alături de mai mulți membri ai familiilor regale și de președinții mai mult|more »

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom din lume în 2018. Acesta va fi 100% electric, va avea o autonomie de 120 km şi va putea transporta o greutate de 3.000 până mai mult|more »

Topul țărilor cu cele mai multe mașini electrice! Norvegia salvează onoarea Europei

Norvegia este țara cu cele mai multe vehicule electrice pe cap de locuitor din Europa. Aproximativ jumătate dintre mașinile vândute în ultimul an în Norvegia sunt electrice sau hibride, iar autoritățile intenționează mai mult|more »

În Norvegia, dacă nu mai sunt locuri în închisoare, condamnaţii sunt puşi pe lista de aşteptare. Când le vine rândul, se prezintă singuri

În Norvegia, condamnaţi sunt înscrişi pe o listă de aşteptare, iar când le vine rândul, se prezintă la penitenciar de bună voie. Este cazul celor care au primit pedepse mici. S-a ajuns mai mult|more »

Guvernul norvegian, măsuri urgente după afluxul de români de acolo

Românii schimbă legislaţia în Norvegia. Premierul ţării nordice a cerut interzicerea cerşetoriei după un documentar difuzat de televiziunea publică. Documentarul arată că cerşetoarele românce din Bergen se transformă noaptea în prostituate şi mai mult|more »

 

Egalitatea de drepturi şi respectul acordate homosexualilor şi lesbienelor

In ultimii ani, guvernul a făcut numeroase eforturi pentru schimbarea atitudinilor şi crearea unor condiţii mai bune de viaţă pentru homosexualii şi lesbienele din Norvegia. Aceste eforturi se bazează pe Raportul nr. 25 (2000-2001) prezentat Storting privind condiţiile de trai şi calitatea vieţii pentru homosexualii şi lesbienele din Norvegia, precum şi pe deciziile ulterioare ale guvernului adoptate ca răspuns la respectivul raport. Astfel, peste 20 milioane coroane norvegiene au fost acordate pentru finanţarea diferitelor măsuri menite să împiedice discriminarea şi să promoveze egalitatea şi acceptarea homosexualilor şi lesbienelor în Norvegia. Aceste activităţi au contribuit la sporirea eforturilor anti-discriminare din Norvegia.

 

Asociaţia Norvegiană pentru Eliberarea Lesbienelor şi Homosexualilor (LLH) acţionează la nivelurile politice şi sociale naţionale pentru a le asigura lesbienelor, homosexualilor şi bisexualilor posibilitatea de a-şi declara orientarea sexuală fără teama de ostracizare, discriminare sau persecuţie. Asociaţia primeşte fonduri anuale în valoare de 2 milioane coroane norvegiene. Fondurile sunt utilizate la actualizarea unei bănci de informaţii, printre altele. Se acordă prioritate tinerilor şi activităţilor la nivel regional. În plus, LLH a primit fonduri pentru perioada 2002-2004 destinate promovării eforturilor anti-discriminare, în special la locul de muncă şi în organizaţiile salariaţilor şi ale angajatorilor. Proiectul anti-discriminare va fi evaluat în 2005.

Informarea publicului cu privire la viaţa de zi cu zi a lesbienelor şi homosexualilor, precum şi la istoria lor, este un element cheie în cadrul eforturilor de îmbunătăţire a condiţiilor de trai ale acestora. În prezent se utilizează alocaţii acordate de Ministerul Copiilor şi Familiei Consiliului de Cercetare din Norvegia pentru finanţarea diferitelor programe de cercetare privind chestiunile specifice homosexualilor sau lesbienelor.

Blikk, cea mai importantă revistă pentru homosexuali şi lesbiene din Norvegia, apare lunar şi are un tiraj de 6 000 exemplare. Revista beneficiază de finanţare din partea statului.

O modificare adusă Legii privind Mediul Profesional a introdus un capitol nou legat de egalitatea de drepturi la locul de muncă, în care se interzicere tratamentul diferenţiat în funcţie de orientarea sexuală. Capitolul respectiv a intrat în vigoare la 1 mai 2004.

Legea privind Parteneriatul Oficializat a intrat în vigoare la 1 august 2003. Legea Parteneriatului le permite persoanelor de acelaşi sex să încheie un parteneriat legal, care are aceleaşi consecinţe juridice ca şi căsătoria, mai puţin dreptul la consacrarea legăturii într-o instituţie religioasă şi dreptul de a adopta copii împreună. Un partener poate însă adopta copilul celuilalt partener (adopţia copilului vitreg – vezi în continuare).

Pentru a-şi putea înregistra parteneriatul, cel puţin unul din cei doi parteneri trebuie să fie cetăţean norvegian şi unul sau amândoi trebuie să locuiască în Norvegia.

Un parteneriat legal încheiat în Norvegia nu este neapărat recunoscut şi în altă ţară. Chiar dacă o altă ţară îşi fondează decizia pe legislaţia norvegiană, partenerii se pot găsi în situaţia de a nu avea acelaşi statut ca şi persoanele căsătorite din ţara respectivă.

Din 1 ianuarie 2002, partenerii care au încheiat o astfel de legătură oficializată pot adopta copilul concubinului lor (adopţia copilului vitreg). Această modificare statutară a fost introdusă pentru a asigura că copiii beneficiază de un cadru legal sigur şi previzibil în timpul copilăriei şi adolescenţei. Aceleaşi criterii care se aplică adopţiei copiilor vitregi în cazul persoanelor căsătorite se aplică şi în cazul partenerilor de acelaşi sex.

Adopţia copilului vitreg este posibilă în cazul copilului biologic al celuilalt partener, precum şi în cazul copilului adoptat de acesta sau de aceasta, mai puţin în situaţiile în care copilul adoptat provine dintr-o ţară care nu permite adopţia de către lesbiene sau homosexuali.

Noile reglementări adoptate în 18 decembrie 2003 în privinţa încredinţării minorilor unei familii adoptive prevăd considerentele legate de homosexuali şi lesbiene care se aplică la alegerea familiei adoptive pentru un copil anume. Astfel, se stipulează că un cămin adoptiv trebuie să fie format din doi părinţi adoptivi de sexe diferite. Cuplurile de acelaşi sex pot fi însă selectate ca părinţi adoptivi, dacă serviciile de asistenţă a copilului consideră că acest lucru ar fi în interesul său. Dispoziţia respectivă se aplică exclusiv pe baza nevoilor copilului. Oricine doreşte să contribuie ca părinte adoptiv are dreptul să fie evaluat. Calităţile personale de îngrijitor şi educator ale candidaţilor la adopţie şi nevoile copilului în cauză sunt considerate elementele cruciale ale acestui proces, nu orientarea sexuală sau statutul social al cuplului avut în vedere.

Pagină realizată de Ministerul Norvegian al Copiilor şi Familiei

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: