Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Fascinaţia nordului


În fiecare an, în jur de 200.000 de turişti se duc în Norvegia pentru a se fotografia pe marginea unei faleze care se prăbuşeşte în mare de la o înălţime de 300 de metri. Ea se numeşte Cap Nord şi, aşa cum îi indică numele, este punctul cel mai nordic al continentului european. Unii se întorc de acolo chiar cu un fel de "autentificare" a performanţei lor: industria turismului are grijă să le vândă un  document în care se precizează că numitul X a atins pe data cutare cel mai nordic punct al Europei. În urmă cu vreo 20 de ani, când am călătorit pentru prima dată în Portugalia, m-am lăsat prins şi eu de un joc similar şi, în schimbul unei sume derizorii, m-am dotat la rândul meu cu o patalama în care se menţiona că numitul Matei Vişniec a pus piciorul la Cabo da Roca, punctul cel mai vestic al continentului european… Mărturisesc că îmi place să fiu turist şi uneori chiar să practic "turismul de masă". În definitiv, nu poţi observa spectacolul lumii în detaliile sale esenţiale dacă nu te afli în centrul ei, în arenă, dacă  nu dai din coate cu toţi ceilalţi, dacă  nu stai la coadă pentru a urca cu un teleferic pe un vârf de munte insipid sau dacă nu mergi la mare în momentul cel mai aglomerat al sezonului.

În  Norvegia, însă, la sfârşitul lunii august, am descoperit un altfel de turism, foarte "aerat", extrem de calm (altfel spus la adăpost de stress), oarecum ecologic şi de lux.

N-am ajuns chiar până la Cap Nord, m-am mulţumit cu câteva zile la Oslo, cu o traversare a Norvegiei în tren de la est la vest, mai precis de la Oslo la Bergen, şi apoi cu vizitarea câtorva fiorduri în zona Bergen. Pasiunea mea pentru nordul Europei nu este una viscerală, fantasmele mele geografice şi culturale se concentrează asupra Sudului şi asupra spaţiului Mediteranei. Totuşi mi-am dorit să înţeleg, pentru experienţa mea de scriitor, de ce multă lume este atrasă de Nord ca de un sport extrem.

În anul 2006 în oraşul Bergen, al doilea mare oraş al Norvegiei după Oslo şi prima sa destinaţie turistică, a plouat timp de 72 de zile fără încetare. De altfel chiar ghizii locali recunosc că la Bergen plouă cam 300 de zile pe an. Când am auzit această frază mi-a venit în minte automat un anunţ publicitar văzut cândva la Menton, pe Coasta de Azur a Mediteranei, anunţ în care oraşul se lăuda că oferă anual 300 de zile cu cer senin. Pe mine, însă, cerul mai mult înnourat de la Bergen m-a costat, într-un hotel de trei stele, cam dublu decât ceea ce plătesc eu pe o noapte cînd merg la Menton… Care să fie deci explicaţia pentru această febrilă pasiune a unora pentru Nordul atât de scump?

Sigur, fiordurile norvegiene şi natura acestei ţări sunt o explicaţie. Peisajul fiordurilor este unul cu totul tulburător mai ales că unele dintre ele îţi dau impresia că ai ajuns la capătul pământului, dacă nu cumva chiar într-o altă lume, lunară, polară, suprarealistă. Norvegia îşi "vinde" fiordurile ca pe nişte minuni ale naturii, ca pe nişte forme de poezie în stare pură, ca pe nişte spaţii care au ştiut să-şi conserve sălbăticia iniţială. Între luna mai şi luna iulie Norvegia mai este scena acelui spectacol numit "nopţile albe", când soarele nu apune practic niciodată, în timp ce iarna zilele devin fascinante prin absenţa aproape totală a soarelui, ba chiar şi a luminii, totul plutind într-un fel de ceaţă lăptoasă sau cenuşie. Amatorii de fenomene stranii sunt efectiv perfect serviţi într-o ţară în care plouă şi iese soarele de o sută de ori pe zi, doldora de gheţari şi de cascade, o ţară în care munţii şiroiesc de apă iar ţărmul zdrenţuit de fiorduri măsoară, doar pe coasta Atlanticului, 1300 de kilometri…

mai mult la :
http://www.jurnalul.ro/calatorii/fascinatia-nordului-print-623720.htm

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: