Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

(hai ca a fost publicat pina la urma) Interviu cu E. S. Dl. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei la Bucureşti

Interviu cu E. S. Dl. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei la

1.    Care este semnificaţia zilei de 17 mai pentru Norvegia?
Deşi Norvegia, ca naţiune, are o istorie care merge până în timpurile străvechi ale vikingilor,  sărbătoarea de 17 mai reprezintă un tribut adus Constituţiei, semnată chiar în această zi în 1814. În acel an Norvegia a părăsit uniunea care a durat mai multe secole cu Danemarca. Astfel, Constituţia Norvegiei devine una dintre cele mai vechi din lume şi ea încă se află la baza sistemului nostru politic, a libertăţii şi independenţei noastre. Peste doi ani vom sărbători aniversarea a două sute de ani de la acea dată. Această Constituţie reprezintă baza dezvoltării şi a modernizării ţării, în cadrul uniunii cu Suedia, în care Norvegia a intrat după semnarea Constituţiei. Această nouă uniune, sub domnia unui singur rege şi cu aceeaşi politică externă a luat sfârşit în 1905, dar aceasta reprezintă o altă poveste.

2.    Cum sărbătoresc norvegienii ziua naţională ?
Ziua Constituţiei nu este pentru noi un prilej de expunere a forţei militare, a puterii. Este mai mult un eveniment legat de copiii care cântă şi se veselesc. Sărbătorim astfel generaţiile viitoare care vor moşteni ţara şi Constituţia sa. Fiecare zi de 17 mai reprezintă o experienţă norvegiană unică. Toţi copiii – din cele mai mici sate, până la municipalităţi, de la sud la îndepărtatul nord, inclusiv Spitsbergen – merg pe străzi îmbrăcaţi în costumul naţional, fluturând steguleţe în ritmul orchestrelor care mărşăluiesc alături de ei. Această tradiţie, veche de peste 140 de ani, a fost iniţiată de către Bjørnstjerne Bjørnson, marele nostru scriitor şi laureat la Premiului Nobel. Tot el este cel care a scris versurile imnului nostru naţional. În linie cu principii esenţiale pentru norvegieni, precum o societate civilă puternică, coeziune culturală şi economică, incluziune socială şi egalitate, această zi ne reaminteşte de privilegiul de a trăi într-o ţară cu adevărat liberă.

3. Cum aţi comenta pe marginea relaţiilor bilaterale dintre Norvegia şi România?
Relaţiile bilaterale dintre Norvegia şi România au cunoscut un trend ascendent în ultimii douăzeci de ani. Vizitele politice la nivel înalt, parteneriatele economice, turismul, relaţiile culturale, schimburile de studenţi şi cooperarea instituţională, toate au cunoscut o intensificare în ultima decadă.
Pe durata mandatului meu aici, pot spune că am avut privilegiul de a călători foarte mult, prin zone fermecătoare ale României, de la Maramureş până la Dolj, de la coasta Mării Negre până la Timiş. A fost o adevărată plăcere să pot vizita atât de multe locuri şi în acelaşi timp să văd proiecte bilaterale importante implementate cu sprijinul financiar al granturilor SEE şi norvegiene. Aceste proiecte au luat fiinţă sub auspiciile motto-ului “Solidaritate. Oportunitate. Cooperare”, care defineşte esenţa granturilor, precum şi valorile fundamentale care stau la baza relaţiilor noastre bilaterale.
Companiile norvegiene privesc cu interes spre industria construcţiei de nave, spre cea a procesării de alimente şi spre sectorul IT. Energia alternativă şi dezvoltarea unei facilităţi pentru captarea şi stocarea carbonului sunt alte două domenii intens cercetate în vederea unei viitoare cooperări. Sunt convins că există un mare potenţial pentru colaborare economică între ţările noastre, în domenii în care România are avantaje comparative şi Norvegia deţine competenţele şi experienţa necesară. Ca o concluzie, aş spune că, în opinia mea, România reprezintă o piaţă atractivă pentru investitorii norvegieni, deşi nu lipsită de provocări.


4. Pe 23 martie 2012 România şi Norvegia au semnat cel mai semnificativ acord de cooperare de până acum. Ce ne puteţi spune despre acest acord?

Recent, pe 23 martie anul acesta, România şi Norvegia au semnat cel mai semnificativ acord de cooperare de până acum. În noua rundă de asistență financiară oferită prin Granturile SEE și norvegiene, o sumă de aproape 306 milioane EUR a fost alocată pentru implementarea de programe și proiecte în România, pentru următorii ani. Dintre cele 15 ţări europene susţinute de Norvegia, alături de partenerii săi AELS/ SEE – Islanda și Liechtenstein –, România a devenit cel de al doilea cel mai mare beneficiar al asistenței SEE și norvegiene.
Justiția și afacerile interne, consolidarea societății civile și îmbunătățirea situației grupurilor vulnerabile se numără printre domeniile de finanțare. În plus faţă de aceste priorităţi, mediul, cultura şi cercetarea sunt alte câteva sectoare care beneficiază de o finanţare consistentă. Toate aceste domenii reprezintă o platformă pentru întărirea contactelor existente între ţările noastre, în general, dar mai cu seamă între entităţile române şi norvegiene active în domeniul afacerilor, al societăţii civile sau la nivel instituţional. O coordonare solidă şi o comunicare lipsită de dificultăţi între instituţiile noastre este esenţială pentru o cooperare eficientă şi o bună absorţie a fondurilor.

mai mult la : Interviu cu E. S. Dl. Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Norvegiei la

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: