Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

La multi ani Norvegia ! 17 Mai – ziua Nationala a Norvegiei, Ziua Constitutiei

Norvegienii sărbătoresc pe 17 Mai Ziua Constituţiei adoptate în 1814.

Regatul Norvegiei este aşezat în Europa de Nord, în Peninsula Scandinavă şi se învecinează 5.181 km cu Oceanul Atlantic (Marea Nordului, Marea Norvegiei), şi Oceanul Arctic (Marea Barents) 2 650 km (21.189 km cu fiorduri şi golfuri), Rusia (196 km), Finlanda (716 km), Suedia (1 619 km).

Regatul Norvegiei are o suprafaţă totală de 323 758 km2 şi este împărţită în 19 districte.

Capitala este Oslo şi este situată în sud-estul ţării la extremitatea fiordului omonim, în zona Nurmark, având o suprafaţă de aproximativ 453 km2; 499.693 locuitori (1998 circa 800 000 locuitori aglomeraţie urbană – 1996. Oslo (Gurile lui Lo) este fondat în 1048 de către regele Harald III Hardraade şi devine, sub Haakon V. Magnusson, capitala regatului, ramânând, după 1319 (data unirii cu Suedia), principalul centru cultural al ţării. Centrul administrativ al Norvegiei autonome (1814) în alinata personală cu Suedia, apoi din 1905 al Norvegiei independente, capitala statului suveran.

Oslo este în prezent cel mai mare centrul comercial al ţării. În cadrul industriei (care asigura 1/5 dinproducţia industrială globală a Norvegiei), principala ramură o constituie prelucrarea metalelor şi construcţia de maşini, nave, unelte, electronică, electrotehnică, maşini-unelte; percum şi alte industrii: chimică, textilă, alimentară.

Oslo reprezintă un important nod de transport: punct de convergenţă a mai multor căi ferate şi şosele; portul, deşi nu cel mai mare din Norvegia asigura o mare parte din exporturile ţării; aeroportul internaţional (Fornebu). Principalul centru cultural-ştiitific al ţării şi unul dintre cele mai importante din Europa de Nord: Academia de Ştiinţe şi Litere, universităţi şi alte instituţii de învaţământ superior, peste 30 de societăţi ştiinţifice şi institute de cercetare, 10 biblioteci mai mari (printre care şi cea a Universităţii), 13 muzee şi galerii de artă mai importante (Muzeul Popular Norvegian, Galeria Naţională de Artă), 5 teatre, dintre care unul de operă şi altul de balet, orchestră simfonică.

MONUMENTE: Cetatea Arkeshus (secolele XIV-XV), Palatul regal (1825-1848), Primaria (1931-1950), Biserica lui Gol (secolul 12), Catedrala/Domkirke (sfarsitul secolului XVII), case vechi (secolele XVII-XIX), casele memoriale Amundsen, Nansen, numeroase statui.

RELIEFUL: Norvegia ocupa partea de vest a peninsulei Scandinavia si este o tara muntoasa, strabatuta pe directia sud-sud-vest-nord-nord-est de lantul Alpilor Scandinaviei (1 800 km lungime). Fiordul Trondheim, din zona centrala, împarte Norvegia în doua mari regiuni naturale: Norvegia septentrionala, care este ocupata de platourile Finnmark, cu altitudini în general sub 700 m, strabatute de masive izolate (între care Rastegaissa 1 069m) si de muntii Kjolen (700-1000 m altitudine). Norvegia meridionala este ocupata de podisuri înalte si de munti ce culmineaza la 2 469 m în vârful Galdhopiggen (altitudinea maxima din tara). Eroziunea glaciara a avut un rol important în modelarea peisajului norvegian: circuri glaciare, vai în forma de �U" si circa 1 700 ghetari actuali, care însumeaza 4 600 km2 (cea mai întinsa suprafata ocupata de ghetarii din Europa). Tarmurile foarte articulate (masoara 21 189 km)prezinta spre Oceanul Atlantic numeroase fiorduri, unele printre cele mai mari din lume (Trondheimsfjorden 180 km, Sognefjord 204 km, Hardangergfjorden 183 km). De-a lungul coastelor se însiruie circa 150 000 de insule, insulite si stânci.

Clima este influentata de latitudine si relief, dar moderatade apele calde ale Curentului Norvegiei (parte a sistemului Gulf Stream).

Vegetaţia variaza în functie de altitudine si latitudine, si este aproape absenta pe o anumita suprafata. Padurile (în principal conifere) ocupa circa ¼ din suprafata Norvegiei fiind prezente în podisurile si câmpiile sudice. Fauna este specifica peninsulei Scandinave. Numeroase zone sunt ocrotite printre acestea se afla 13 parcuri nationale.

Populaţia este de 4 429 000 locuitori 1998 (1800: 883 000 loc; 1900: 2 240 000; 1950: 3 270 000; 1990: 4 247 546); natalitatea 13, 7�, mortalitatea 10, 1�, sporul natural este de 3, 6� (1997); speranta de viata la nastere (1996): 75 ani (masculin); 81 ani (feminin); populatia urbana 75% în anul 1997. Pincipalele orase (mii de locuitori-1998):

1. Bergen 225, 4
2. Trondheim 145, 8
3. Stavanger 106, 9
4. Baerum 97, 1
5. Kristiansand 70, 1
6. Frederikstad 66, 7
7. Tromso 57, 5

Norvegieni sunt circa 98%; 40 000 laponi; 12 000 finlandezi. Mai mult de 2/3 din populatie este concentrata în extremitatea sudica, îndeosebi de-a lungul tarmurilor, aici aflându-se, practic, toate orasele principale, inclusiv capitala.

CULTE: Protestantism (evanghelisti-luterani) 89%; catolicism; islamism.

ISTORIA: Teritoriul Norvegiei populat treptat dupa retragerea, acum 10 000 de ani, a ghetarilor ultimei glaciatiuni, este locuit …

Comunitatea românească din Regatul Norvegiei este estimată la cca. 2.500 persoane. Românii stabiliţi, în decursul anilor în Norvegia, sunt dispersaţi pe întreg teritoriul ţării, inclusiv în zonele de nord. Există o concentrare mai mare a comunităţii româneşti în capitala Oslo şi în împrejurimile ei, precum şi în localităţile Bergen, Toensberg, Drammen şi Trondheim.

Românii din Norvegia sunt organizaţi în Comunitatea ortodoxă română "Ştefan cel Mare şi Sfânt".

În Norvegia nu există un lăcaş de cult propriu românilor. O dată pe lună, precum şi cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun, preotul ortodox Culai Enache din Göteborg, ţine slujbe pentru credincioşii români la Biserica greacă din Oslo.

– Consulatul onorific al României la Bergen
Consul onorific: Dl. Kjell Ove NYGAARD

– Consulatul Onorific al României la Fredrikstad
Consul onorific: Dl. Øyvind Lind

– Consulatul onorific al României la Kristiansand
Consul onorific: Dl. Fred Bjerke

– Consulatul onorific al României la Trondheim
Consul onorific: Terje Roll Danielsen

– Consulatul onorific al României la Stavanger
Consul onorific: Dl. David S. Ottesen

– Ambasada României în Regatul Norvegiei
Ambasador: Dl. Cristian ISTRATE

– Ambasada Regatului Norvegiei în România
Ambasador: E.S. Dl. Øystein HOVDKINN

– Consulatul onorific al Regatului Norvegiei la Constanţa
Consul onorific: Dl. Laurenţiu Adrian LAZĂR

17 Mai – ziua Nationala a Norvegiei, Ziua Constitutiei

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: