DÂMBOVIŢENII AU AJUNS ŞI ÎN CAMPIONATUL NORVEGIEI!

Alexandru Bărboiu – fostul portar al FC Aninoasa, joacă în Norvegia, acolo unde a început deja… returul! Vezi la ce echipa joaca! Alexandru Bărboiu joacă în Liga a 4-a norvegiană, la Emblem mai mult|more »

Scandal într-un oraș din Norvegia, din cauza unei lebede. Revoltă, după ce primăria a eutanasiat pasărea, care era agresivă

O lebădă agresivă a semănat discordie într-un orăşel din Norvegia. Localnicii au poreclit-o ”Şefa portului” pentru că nu permitea nimănui să intre pe teritoriul ei. Dar, pentru că a atacat inclusiv copii mai mult|more »

Oraşul Longyearbyen din Norvegia, locul din Europa unde este ilegal să nu ai casă şi serviciu. În România nu ar putea exista niciodată

Deşi are aproape 3.000 de locuitori şi o suprafaţă de două ori cât a statului New Jersey, oraşul Longyearbyen din Norvegia este cunoscut pentru rata criminalităţii de sub 1%. Localitatea are doar mai mult|more »

Norvegia: Un grup anti-imigratie a confundat niste scaune de autobuz cu femei care poarta burqa. Comentariile au abundat – „Tragic”, „ingrozitor”, „dezgustator”

Un grup inchis pe Facebook realizat de norvegieni anti-imigratie a devenit tinta ironiilor, dupa ce a postat o fotografie in care apar sase scaune goale dintr-un autobuz si pe care le-a confundat mai mult|more »

Norvegia, primul deficit comercial din 20 de ani

Norvegia a înregistrat, pentru prima dată din 1998, un deficit comercial pe luna iunie sub efectul unei creşteri a importurilor, scrie Le Figaro. Deficitul s-a ridicat la 756 milioane de coroane (80,4 mai mult|more »

Un proces SCANDALOS și o nouă DRAMĂ în Norvegia. Un român a PIERDUT DEFINITIV lupta cu BARNEVERNET. Copilul i-a fost LUAT și DAT unui BĂRBAT

Miercuri, 12 iulie, un tribunal norvegian a decis respingerea apelului declarat de românul Stelică Rodică Dina împotriva deciziei de a i se lua băiatul, în vârstă de 10 ani, și de a mai mult|more »

Norvegienii strâng bani ca să „ridice“ la loc o „stâncă-penis“ vandalizată

Activiştii de mediu strâng bani pentru a repara o stâncă de forma unui penis în erecţie, aflată în sudul Norvegiei, după ce atracţia turistică a fost grav avariată. Localnicii au descoperit, sâmbătă mai mult|more »

Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

Gazoductul Norvegia-Polonia trebuie să genereze cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea mai mult|more »

Filmul românesc Fixeur / The Fixer la prima ediție a Festivalului de film Oslo Pix

Producţia cinematografică Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Norvegia, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Oslo Pix (8 – 13 mai mult|more »

Militarii norvegieni sosesc vineri pe Aeroportul Sibiu

Parte din trupele NATO care participă la exercițiul militar de la Centrul Naţional de Instruire din Cincu sosesc în România, vineri, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Corpul norvegian din cadrul Forței Întrunite cu mai mult|more »

Norvegienii investesc în piaţa de îmbrăcăminte second-hand din Târgu Cărbuneşti

O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia va trimite bani autorităților locale din Târgu Cărbuneşti ca să acopere piața second-hand din oraș. Investiția are o valoare de peste 30.000 de euro. Peste 80% din mai mult|more »

Norvegia, ţara unde se va interzice vânzarea de ţigări. „Până în 2035 vrem o societate în care nu se fumează”

Cea mai mare oganizatie medicală din Norvegia vrea să interzică vânzarea de tigari adulţilor în această ţară, relatează The Indepedent. Asociaţia Medicală din Norvegia presează guvernul acestei ţări pentru a susţine propunerea mai mult|more »

Norvegia. O eroare a Google Maps transformă un oraş în atracţie turistică!

Potrivit NY Post, citat de digi24, turiştii dornici să găsească celebra stâncă Preikestolen cu ajutorul Google Maps sunt direcționați greșit către orașul Fossmork, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță, pe cealaltă mai mult|more »

Festivități în Norvegia, cu ocazia aniversării de 80 de ani a regelui Harald și a reginei Sonja

Câteva mii de norvegieni l-au sărbătorit marțea trecuta pe regele Harald și regina Sonja cu ocazia aniversării de 80 de ani, alături de mai mulți membri ai familiilor regale și de președinții mai mult|more »

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom din lume în 2018. Acesta va fi 100% electric, va avea o autonomie de 120 km şi va putea transporta o greutate de 3.000 până mai mult|more »

Topul țărilor cu cele mai multe mașini electrice! Norvegia salvează onoarea Europei

Norvegia este țara cu cele mai multe vehicule electrice pe cap de locuitor din Europa. Aproximativ jumătate dintre mașinile vândute în ultimul an în Norvegia sunt electrice sau hibride, iar autoritățile intenționează mai mult|more »

În Norvegia, dacă nu mai sunt locuri în închisoare, condamnaţii sunt puşi pe lista de aşteptare. Când le vine rândul, se prezintă singuri

În Norvegia, condamnaţi sunt înscrişi pe o listă de aşteptare, iar când le vine rândul, se prezintă la penitenciar de bună voie. Este cazul celor care au primit pedepse mici. S-a ajuns mai mult|more »

Guvernul norvegian, măsuri urgente după afluxul de români de acolo

Românii schimbă legislaţia în Norvegia. Premierul ţării nordice a cerut interzicerea cerşetoriei după un documentar difuzat de televiziunea publică. Documentarul arată că cerşetoarele românce din Bergen se transformă noaptea în prostituate şi mai mult|more »

Dupa Wizz Air, si compania Blue Air atacă nordul Europei cu zboruri spre Oslo

Wizz Air, Blue Air şi Ryanair pun destinaţii din nordul Europei şi Slovacia pe harta turiştilor români. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au luat cu asalt piaţa zborurilor mai mult|more »

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Dragi români din Regatul Norvegiei,

După ceva mai mult de trei ani de mandat ca Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei, iată că a sosit vremea să ne luăm rămas bun. Mă voi întoarce curând la București, unde îmi voi prelua noua funcție de Secretar de stat pentru Afaceri Strategice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

1621959_735290916495654_229615868_n

Permiteţi-mi, vă rog, în cele ce urmează un succint bilanţ al acţivităţilor depuse aici.

La modul general, România și Norvegia sunt aliați și parteneri în cadrul  NATO și în Spațiul Economic European (SEE), iar legăturile dintre cele două țări nu au fost niciodată mai strânse, sau mai dinamice. Există dorinţa noastră comună de întărire, aprofundare și diversificare în continuare a relațiilor politice, diplomatice, economice, culturale şi de alte natură, precum și a contactelor directe dintre oameni. Granturile SEE și cele Norvegiene s-au aflat în centrul preocupărilor noastre. Aceste instrumente de colaborare reprezintă excelente oportunități de reducere a disparităților sociale dintre cele două țări, aduc plus valoare relațiilor bilaterale, fiind în același timp stimulente eficiente pentru extinderea şi aprofundarea în continuare a cooperării dintre cele două țări şi popoare.

Pe durata mandatului meu, am acţionat consecvent pentru ca cele expuse mai sus să capete şi mai multă substanţă. Am reprezentat, apărat şi promovat, cu dăruire, cinste şi onoare, interesele României. În acest sens, am călătorit mult în Regatul Norvegiei. Am avut astfel ocazia să mă întâlnesc cu mulți dintre Dumneavoastră, români harnici și serioși, care reprezentaţi cu cinste România nu numai la Oslo, dar și la Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Fjell, Ålesund, Trondheim, arhipelagul Lofoten, Tromsø sau chiar Skjervøy, practic peste tot în Norvegia. Pe unii am avut şansa să vă cunosc şi apreciez la nivel personal, cu alții am colaborat îndeaproape la realizarea unor proiecte comune sau doar am corespondat, însă pe absolut toţi v-am preţuit şi v-am respectat sincer pentru profesionalismul, sacrificiile de natură personală și determinarea de care daţi dovadă. Am obişnuit să spun, nu numai în multele întrevederi pe care le-am avut cu oficialităţile norvegiene la toate nivelurile de decizie (miniştri, membri ai Parlamentului, politicieni de prim rang, experţi, analişti), dar şi în interviurile pe care de-a lungul timpului le-am acordat mass media norvegiene, că românii de aici, indiferent de profesia sau pregătirea lor academică, sunt foarte bine integraţi în societatea norvegiană şi contribuie prin taxe şi impozite la bunăstarea acestei ţări. Şi m-am bucurat mult să constat că, în pofida ştirilor de presă care au oferit uneori imagini neonorante, distorsionate sau incomplete la adresa cetăţenilor români, evaluările noastre coincid pe deplin cu cele ale autorităţilor norvegiene. Astfel, la ministerele şi agenţiile relevante norvegiene este acum cunoscut faptul că românii din Norvegia ocupă locuri fruntașe printre cetăţenii altor state ale Uniunii Europene în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, fiind pe locul trei, ca rată de succes, după suedezi şi danezi.

Am avut în permanenţă o politică de angajament, transparenţă şi deschidere către fiecare dintre Dumneavoastră personal şi către toate asociaţiile legal constituite ale românilor din Norvegia, încercând să vin, atunci când a fost posibil, în întâmpinarea dorinţelor Dumneavoastră, fiind receptiv la idei şi la noi proiecte de colaborare.

Au continuat astfel la Ambasadă evenimentele anuale „Porţi  Deschise – Inimi Deschise”, Recepţiile de Ziua Naţională, Serbarea Pomului de Crăciun, precum şi programul de Internship adresat studenţilor români care studiază în Norvegia. În plus, am inaugurat în cadrul Ambasadei un „Salon al Talentelor Româneşti”, unde i-am invitat pe românii din Norvegia să îşi expună creaţiile artistice; am organizat în ultimii doi ani (în 2013 şi în 2014), câte un eveniment de diplomaţie publică cu audienţă selectă, intitulat „Tineri români de succes”, prilej cu care am recompensat cu diplome de merit o serie de tineri care, prin activitatea lor, s-au distins şi remarcat în mediile profesionale norvegiene; am derulat programe referitoare la educaţie, cultură, obiceiuri şi tradiţii româneşti. Totodată, am organizat evenimente de diplomaţie publică de impact şi vizibilitate în societatea norvegiană, cum ar fi: Seminarul privind „Problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma” (septembrie 2012, FAFO, Oslo), programul „Romania on the Menu” (Bergen, 24 ianuarie 2014), Seminarul cu tema “Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Norvegiei: 2014 un an aniversar”, precum şi expoziția ”Relaţiile diplomatice dintre Norvegia şi România” (noiembrie 2014, Biblioteca Națională a Norvegiei, Oslo). Prin toate aceste programe, dar şi prin alte acţiuni culturale nemenţionate aici, am urmărit în esenţă un singur obiectiv major, şi anume prezentarea, împreună cu Dumneavoastră, a imaginii reale a României, a frumuseţilor naturale ale ţării noastre, a oportunităţilor economice şi de afaceri, a culturii şi bogăţiilor artistice care ne fac cinste tuturor în lume.

Pe durata mandatului meu la Oslo am avut o colaborare excelentă cu Filiala din Norvegia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cred cu tărie în valenţele pozitive ale educaţiei şi în susținerea încurajării permanente a tinerilor care învață peste hotare să revină în România, pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre. Din aceste motive, am decis să donez integral LSRS cadoul în bani primit la final de mandat, potrivit cutumei, din partea colegilor ambasadori din Corpul Diplomatic de la Oslo.

Am avut parte şi de unele provocări, pe care însă le-am acceptat cu stoicism şi demnitate. Mai mult, pe alocuri am reuşit să le transform în foarte bune oportunităţi de prezentare şi promovare a României adevărate. Una dintre acestea, şi poate cea mai importantă, a constituit-o problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma. Am reacţionat de multe ori la articolele denigratoare, discriminatorii, xenofobe, cu tente rasiste sau doar lipsite de nuanţele necesare unei prese de calitate, cum este în general cea norvegiană. În luările mele de poziţie, am insistat de fiecare dată asupra dublei necesităţi – de evitare a stereotipiilor pornind de la nişte cazuri particulare, izolate şi, respectiv, de operare a distincţiilor fireşti între cetăţenie şi apartenenţa etnică a persoanelor, fără de care se poate arunca uneori o lumină negativă asupra unei întregi comunităţi de români, care este în general bine integrată în această societate.

Îmi este cunoscut faptul că imaginea unei ţări depinde de eforturile diplomatice, de competenţele şi atitudinea ambasadorilor, diplomaţilor şi consulilor români, de ceea ce se întâmplă zilnic în ţară, dar şi de impactul comportamentului şi al performanţelor fiecărui cetăţean din afara granițelor. Multora dintre Dumneavoastră, care ați reușit să vă afirmați și să valorificați potențialul românesc la nivel de excelență în Norvegia, vă revine în continuare rolul de model și de factor coagulant, pentru ca solidaritatea și spiritul național să anime fiecare comunitate românească.

Pentru toate aceste lucruri, doresc din inimă să vă mulţumesc. Nutresc speranţa că experienţele pozitive de până acum vor continua, iar cele mai puţin plăcute se vor estompa odată ce timpul va cerne uitarea.

Tuturor vă urez un An Nou bun, cu sănatate şi împliniri personale şi succese profesionale.

 

Al Dumneavoastră, cu deosebită consideraţie,

Daniel Ioniţă                     Oslo, 9 ianuarie 2015

 

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: