Guvernul norvegian, măsuri urgente după afluxul de români de acolo

Românii schimbă legislaţia în Norvegia. Premierul ţării nordice a cerut interzicerea cerşetoriei după un documentar difuzat de televiziunea publică. Documentarul arată că cerşetoarele românce din Bergen se transformă noaptea în prostituate şi mai mult|more »

Dupa Wizz Air, si compania Blue Air atacă nordul Europei cu zboruri spre Oslo

Wizz Air, Blue Air şi Ryanair pun destinaţii din nordul Europei şi Slovacia pe harta turiştilor români. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au luat cu asalt piaţa zborurilor mai mult|more »

Raport ONU: Norvegia țara cu indicele cel mai mare al fericirii în lume

Norvegia a luat locul Danemarcei de cea mai fericită țară, potrivit unui studiu internațional sub egida ONU, care îndeamnă țările lumii să se concentreze asupra întăririi încrederii între oameni și echității sociale, mai mult|more »

Hochei: Doua echipe din Norvegia au stabilit un nou record pentru cel mai lung meci de hochei din istorie

Storhamar si Sparta Warriors, doua echipe din Norvegia, au stabilit un nou record pentru cel mai lung meci de hochei pe gheata din istorie. Dupa 217 minute si 14 secunde de joc, mai mult|more »

 Jumătate din autovehiculele noi din Norvegia au propulsie electrică sau hibridă

Norvegia are deja cel mai mare număr de autovehicule electrice pe cap de locuitor din lume, scrie The Independent. Ţara a anunţat că autovehiculele electrice sau hibride reprezintă jumătate din numărul autovehiculelor mai mult|more »

Vaccinul împotriva hepatitei B ar putea fi adus din Norvegia. Statul va aloca fonduri şi pentru vaccinul pneumococic

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că a fost activat un mecanism european pentru achiziția de vaccin împotriva hepatitei B, în prezent specialiștii români purtând discuții cu omologii lor din Norvegia mai mult|more »

Doi români arestati în Norvegia pentru furturi. Au declarat politiei norvegiene ca au venit la Bergen sa munceasca dar în schimb au fost trimisi la furat

Rumenere hevder de fikk beskjed om å stjele. To rumenske menn hevder de var lovet arbeid i Norge, men ble beordret til å stjele da de kom hit. Lørdag morgen ble mennene mai mult|more »

Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii: Vladimir Putin a detonat bomba atomică la Pol? Rușii sunt bănuiți că au efectuat teste nucleare în Cercul Arctic

Alarmă nucleară! Presa britanică a publicat cu litere de o şchioapă rezultatele monitorizării realizate de Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii (NRPA). În mai multe ţări europene au fost detectate în luna mai mult|more »

Norvegia – Val de cersetorii români în Hordaland. Se pot adaposti în timpul noptii în primaria de la Bergen

Hjemløse kan få sove i rådhuset. Årsaken til at denne situasjonen har oppstått er at det er veldig mange tilreisende rumenere i byen for øyeblikket. – Normalt sett har vi opplevd at mai mult|more »

Preşedintele Comitetului Nobel din Norvegia a murit la vârsta de 65 de ani

Preşedintele Comitetului Nobel din Norvegia, Kaci Kullmann Five, organismul care acordă Premiul Nobel pentru Pace, a murit după o lungă luptă cu cancerul, la vârsta de 65 de ani, notează Agerpres. Președintă mai mult|more »

Temeri în Norvegia cu privire la „secarea“ celui mai mare fond suveran

Atât guvernatorul băncii centrale a Norvegiei, cât şi Partidul de Centru, o formaţiune cu agendă populistă care urcă în sondaje şi vrea să joace un rol esenţial în îndepărtarea de la putere mai mult|more »

Norvegia alege submarinele germane în detrimentul celor făcute de francezi

Norvegia şi-a exprimat vineri preferinţa pentru constructorul german TKMS, în defavoarea francezului DCNS pentru furnizarea a patru submarine, aceasta constituind o mini-revanşă pentru grupul german după pierderea unei megacontract cu Australia, relatează mai mult|more »

Norvegia renunță la radiourile FM

Norvegia este prima țară din lume care renunță la posturile radiofonice FM. Majoritatea populației se opune trecerii la radiourile digitale exclusiv și mișcarea este urmărită îndeaproape de alte țări care vor să mai mult|more »

Bravo Iohannis ! Romania får ikkje kvinne som statsminister. Dragnea og Tariceanu vil ødelegge Romania

Romanias president seier nei til å la den sosialdemokratiske statsministerkandidaten Sevil Shhaideh danne ny regjering. Shhaideh (52) kunne blitt Romanias første kvinnelege og også muslimske statsminister. – Eg har gjort ein grundig mai mult|more »

Norvegia, a şaptea oară campioană europeană la handbal feminin

Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, duminică, la Goteborg, titlul european pentru a şaptea oară, după ce a învins, în finala Campionatului European din Suedia, reprezentativa Olandei, cu scorul de mai mult|more »

Autorităţile norvegiene au descoperit o poartă care ar putea să provină din lagărul de concentrare Dachau

Anchetatorii germani şi norvegieni încearcă să determine dacă o poartă cu mesajul „Arbeit macht frei” (n.r. – „Munca te eliberează”), care a fost descoperită recent în localitatea Bergen, este aceeaşi cu poarta mai mult|more »

Norvegia, apel disperat adresat lui Trump: RUSIA a inceput sa faca manevre periculoase

Guvernul Norvegiei a lansat un apel catre Donald Trump, sa clarifice politica fata de Rusia, pe fondul temerilor legate de intensificarea activitatii militare in nordul extrem. Ine Eriksen Soreide, ministrul de Aparare mai mult|more »

Norvegia: Curtea Supremă validează extrădarea mollahului Krekar

Curtea Supremă norvegiană a refuzat miercuri să examineze recursul mollahului Krekar, predicator fundamentalist kurd irakian, validând astfel extrădarea sa în Italia unde el este suspectat într-un caz de „asociație teroristă”, informează AFP. mai mult|more »

Autoturism Toyota furat din Norvegia, depistat la Galaţi. Maşina a fost sechestrată până la lămurirea situaţiei

Şoferul maşinii, deşi a declarat că nu ştia că autoturismul este furat, s-a ales cu dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire şi riscă inclusiv o pedeapsă cu închisoarea. În data de mai mult|more »

Norvegia își cumpără avioane americane de un miliard de dolari

Norvegia vrea să cheltuiască peste un miliard de dolari pe cinci avioane militare Boieng Poseidon. Aeronavele sunt specializate în monitorizare, iar norvegienii susţin că au nevoie de ele penru a-şi controla mai mai mult|more »

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Dragi români din Regatul Norvegiei,

După ceva mai mult de trei ani de mandat ca Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei, iată că a sosit vremea să ne luăm rămas bun. Mă voi întoarce curând la București, unde îmi voi prelua noua funcție de Secretar de stat pentru Afaceri Strategice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

1621959_735290916495654_229615868_n

Permiteţi-mi, vă rog, în cele ce urmează un succint bilanţ al acţivităţilor depuse aici.

La modul general, România și Norvegia sunt aliați și parteneri în cadrul  NATO și în Spațiul Economic European (SEE), iar legăturile dintre cele două țări nu au fost niciodată mai strânse, sau mai dinamice. Există dorinţa noastră comună de întărire, aprofundare și diversificare în continuare a relațiilor politice, diplomatice, economice, culturale şi de alte natură, precum și a contactelor directe dintre oameni. Granturile SEE și cele Norvegiene s-au aflat în centrul preocupărilor noastre. Aceste instrumente de colaborare reprezintă excelente oportunități de reducere a disparităților sociale dintre cele două țări, aduc plus valoare relațiilor bilaterale, fiind în același timp stimulente eficiente pentru extinderea şi aprofundarea în continuare a cooperării dintre cele două țări şi popoare.

Pe durata mandatului meu, am acţionat consecvent pentru ca cele expuse mai sus să capete şi mai multă substanţă. Am reprezentat, apărat şi promovat, cu dăruire, cinste şi onoare, interesele României. În acest sens, am călătorit mult în Regatul Norvegiei. Am avut astfel ocazia să mă întâlnesc cu mulți dintre Dumneavoastră, români harnici și serioși, care reprezentaţi cu cinste România nu numai la Oslo, dar și la Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Fjell, Ålesund, Trondheim, arhipelagul Lofoten, Tromsø sau chiar Skjervøy, practic peste tot în Norvegia. Pe unii am avut şansa să vă cunosc şi apreciez la nivel personal, cu alții am colaborat îndeaproape la realizarea unor proiecte comune sau doar am corespondat, însă pe absolut toţi v-am preţuit şi v-am respectat sincer pentru profesionalismul, sacrificiile de natură personală și determinarea de care daţi dovadă. Am obişnuit să spun, nu numai în multele întrevederi pe care le-am avut cu oficialităţile norvegiene la toate nivelurile de decizie (miniştri, membri ai Parlamentului, politicieni de prim rang, experţi, analişti), dar şi în interviurile pe care de-a lungul timpului le-am acordat mass media norvegiene, că românii de aici, indiferent de profesia sau pregătirea lor academică, sunt foarte bine integraţi în societatea norvegiană şi contribuie prin taxe şi impozite la bunăstarea acestei ţări. Şi m-am bucurat mult să constat că, în pofida ştirilor de presă care au oferit uneori imagini neonorante, distorsionate sau incomplete la adresa cetăţenilor români, evaluările noastre coincid pe deplin cu cele ale autorităţilor norvegiene. Astfel, la ministerele şi agenţiile relevante norvegiene este acum cunoscut faptul că românii din Norvegia ocupă locuri fruntașe printre cetăţenii altor state ale Uniunii Europene în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, fiind pe locul trei, ca rată de succes, după suedezi şi danezi.

Am avut în permanenţă o politică de angajament, transparenţă şi deschidere către fiecare dintre Dumneavoastră personal şi către toate asociaţiile legal constituite ale românilor din Norvegia, încercând să vin, atunci când a fost posibil, în întâmpinarea dorinţelor Dumneavoastră, fiind receptiv la idei şi la noi proiecte de colaborare.

Au continuat astfel la Ambasadă evenimentele anuale „Porţi  Deschise – Inimi Deschise”, Recepţiile de Ziua Naţională, Serbarea Pomului de Crăciun, precum şi programul de Internship adresat studenţilor români care studiază în Norvegia. În plus, am inaugurat în cadrul Ambasadei un „Salon al Talentelor Româneşti”, unde i-am invitat pe românii din Norvegia să îşi expună creaţiile artistice; am organizat în ultimii doi ani (în 2013 şi în 2014), câte un eveniment de diplomaţie publică cu audienţă selectă, intitulat „Tineri români de succes”, prilej cu care am recompensat cu diplome de merit o serie de tineri care, prin activitatea lor, s-au distins şi remarcat în mediile profesionale norvegiene; am derulat programe referitoare la educaţie, cultură, obiceiuri şi tradiţii româneşti. Totodată, am organizat evenimente de diplomaţie publică de impact şi vizibilitate în societatea norvegiană, cum ar fi: Seminarul privind „Problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma” (septembrie 2012, FAFO, Oslo), programul „Romania on the Menu” (Bergen, 24 ianuarie 2014), Seminarul cu tema “Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Norvegiei: 2014 un an aniversar”, precum şi expoziția ”Relaţiile diplomatice dintre Norvegia şi România” (noiembrie 2014, Biblioteca Națională a Norvegiei, Oslo). Prin toate aceste programe, dar şi prin alte acţiuni culturale nemenţionate aici, am urmărit în esenţă un singur obiectiv major, şi anume prezentarea, împreună cu Dumneavoastră, a imaginii reale a României, a frumuseţilor naturale ale ţării noastre, a oportunităţilor economice şi de afaceri, a culturii şi bogăţiilor artistice care ne fac cinste tuturor în lume.

Pe durata mandatului meu la Oslo am avut o colaborare excelentă cu Filiala din Norvegia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cred cu tărie în valenţele pozitive ale educaţiei şi în susținerea încurajării permanente a tinerilor care învață peste hotare să revină în România, pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre. Din aceste motive, am decis să donez integral LSRS cadoul în bani primit la final de mandat, potrivit cutumei, din partea colegilor ambasadori din Corpul Diplomatic de la Oslo.

Am avut parte şi de unele provocări, pe care însă le-am acceptat cu stoicism şi demnitate. Mai mult, pe alocuri am reuşit să le transform în foarte bune oportunităţi de prezentare şi promovare a României adevărate. Una dintre acestea, şi poate cea mai importantă, a constituit-o problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma. Am reacţionat de multe ori la articolele denigratoare, discriminatorii, xenofobe, cu tente rasiste sau doar lipsite de nuanţele necesare unei prese de calitate, cum este în general cea norvegiană. În luările mele de poziţie, am insistat de fiecare dată asupra dublei necesităţi – de evitare a stereotipiilor pornind de la nişte cazuri particulare, izolate şi, respectiv, de operare a distincţiilor fireşti între cetăţenie şi apartenenţa etnică a persoanelor, fără de care se poate arunca uneori o lumină negativă asupra unei întregi comunităţi de români, care este în general bine integrată în această societate.

Îmi este cunoscut faptul că imaginea unei ţări depinde de eforturile diplomatice, de competenţele şi atitudinea ambasadorilor, diplomaţilor şi consulilor români, de ceea ce se întâmplă zilnic în ţară, dar şi de impactul comportamentului şi al performanţelor fiecărui cetăţean din afara granițelor. Multora dintre Dumneavoastră, care ați reușit să vă afirmați și să valorificați potențialul românesc la nivel de excelență în Norvegia, vă revine în continuare rolul de model și de factor coagulant, pentru ca solidaritatea și spiritul național să anime fiecare comunitate românească.

Pentru toate aceste lucruri, doresc din inimă să vă mulţumesc. Nutresc speranţa că experienţele pozitive de până acum vor continua, iar cele mai puţin plăcute se vor estompa odată ce timpul va cerne uitarea.

Tuturor vă urez un An Nou bun, cu sănatate şi împliniri personale şi succese profesionale.

 

Al Dumneavoastră, cu deosebită consideraţie,

Daniel Ioniţă                     Oslo, 9 ianuarie 2015

 

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: