Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Dragi români din Regatul Norvegiei,

După ceva mai mult de trei ani de mandat ca Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei, iată că a sosit vremea să ne luăm rămas bun. Mă voi întoarce curând la București, unde îmi voi prelua noua funcție de Secretar de stat pentru Afaceri Strategice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

1621959_735290916495654_229615868_n

Permiteţi-mi, vă rog, în cele ce urmează un succint bilanţ al acţivităţilor depuse aici.

La modul general, România și Norvegia sunt aliați și parteneri în cadrul  NATO și în Spațiul Economic European (SEE), iar legăturile dintre cele două țări nu au fost niciodată mai strânse, sau mai dinamice. Există dorinţa noastră comună de întărire, aprofundare și diversificare în continuare a relațiilor politice, diplomatice, economice, culturale şi de alte natură, precum și a contactelor directe dintre oameni. Granturile SEE și cele Norvegiene s-au aflat în centrul preocupărilor noastre. Aceste instrumente de colaborare reprezintă excelente oportunități de reducere a disparităților sociale dintre cele două țări, aduc plus valoare relațiilor bilaterale, fiind în același timp stimulente eficiente pentru extinderea şi aprofundarea în continuare a cooperării dintre cele două țări şi popoare.

Pe durata mandatului meu, am acţionat consecvent pentru ca cele expuse mai sus să capete şi mai multă substanţă. Am reprezentat, apărat şi promovat, cu dăruire, cinste şi onoare, interesele României. În acest sens, am călătorit mult în Regatul Norvegiei. Am avut astfel ocazia să mă întâlnesc cu mulți dintre Dumneavoastră, români harnici și serioși, care reprezentaţi cu cinste România nu numai la Oslo, dar și la Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Fjell, Ålesund, Trondheim, arhipelagul Lofoten, Tromsø sau chiar Skjervøy, practic peste tot în Norvegia. Pe unii am avut şansa să vă cunosc şi apreciez la nivel personal, cu alții am colaborat îndeaproape la realizarea unor proiecte comune sau doar am corespondat, însă pe absolut toţi v-am preţuit şi v-am respectat sincer pentru profesionalismul, sacrificiile de natură personală și determinarea de care daţi dovadă. Am obişnuit să spun, nu numai în multele întrevederi pe care le-am avut cu oficialităţile norvegiene la toate nivelurile de decizie (miniştri, membri ai Parlamentului, politicieni de prim rang, experţi, analişti), dar şi în interviurile pe care de-a lungul timpului le-am acordat mass media norvegiene, că românii de aici, indiferent de profesia sau pregătirea lor academică, sunt foarte bine integraţi în societatea norvegiană şi contribuie prin taxe şi impozite la bunăstarea acestei ţări. Şi m-am bucurat mult să constat că, în pofida ştirilor de presă care au oferit uneori imagini neonorante, distorsionate sau incomplete la adresa cetăţenilor români, evaluările noastre coincid pe deplin cu cele ale autorităţilor norvegiene. Astfel, la ministerele şi agenţiile relevante norvegiene este acum cunoscut faptul că românii din Norvegia ocupă locuri fruntașe printre cetăţenii altor state ale Uniunii Europene în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, fiind pe locul trei, ca rată de succes, după suedezi şi danezi.

Am avut în permanenţă o politică de angajament, transparenţă şi deschidere către fiecare dintre Dumneavoastră personal şi către toate asociaţiile legal constituite ale românilor din Norvegia, încercând să vin, atunci când a fost posibil, în întâmpinarea dorinţelor Dumneavoastră, fiind receptiv la idei şi la noi proiecte de colaborare.

Au continuat astfel la Ambasadă evenimentele anuale „Porţi  Deschise – Inimi Deschise”, Recepţiile de Ziua Naţională, Serbarea Pomului de Crăciun, precum şi programul de Internship adresat studenţilor români care studiază în Norvegia. În plus, am inaugurat în cadrul Ambasadei un „Salon al Talentelor Româneşti”, unde i-am invitat pe românii din Norvegia să îşi expună creaţiile artistice; am organizat în ultimii doi ani (în 2013 şi în 2014), câte un eveniment de diplomaţie publică cu audienţă selectă, intitulat „Tineri români de succes”, prilej cu care am recompensat cu diplome de merit o serie de tineri care, prin activitatea lor, s-au distins şi remarcat în mediile profesionale norvegiene; am derulat programe referitoare la educaţie, cultură, obiceiuri şi tradiţii româneşti. Totodată, am organizat evenimente de diplomaţie publică de impact şi vizibilitate în societatea norvegiană, cum ar fi: Seminarul privind „Problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma” (septembrie 2012, FAFO, Oslo), programul „Romania on the Menu” (Bergen, 24 ianuarie 2014), Seminarul cu tema “Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Norvegiei: 2014 un an aniversar”, precum şi expoziția ”Relaţiile diplomatice dintre Norvegia şi România” (noiembrie 2014, Biblioteca Națională a Norvegiei, Oslo). Prin toate aceste programe, dar şi prin alte acţiuni culturale nemenţionate aici, am urmărit în esenţă un singur obiectiv major, şi anume prezentarea, împreună cu Dumneavoastră, a imaginii reale a României, a frumuseţilor naturale ale ţării noastre, a oportunităţilor economice şi de afaceri, a culturii şi bogăţiilor artistice care ne fac cinste tuturor în lume.

Pe durata mandatului meu la Oslo am avut o colaborare excelentă cu Filiala din Norvegia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cred cu tărie în valenţele pozitive ale educaţiei şi în susținerea încurajării permanente a tinerilor care învață peste hotare să revină în România, pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre. Din aceste motive, am decis să donez integral LSRS cadoul în bani primit la final de mandat, potrivit cutumei, din partea colegilor ambasadori din Corpul Diplomatic de la Oslo.

Am avut parte şi de unele provocări, pe care însă le-am acceptat cu stoicism şi demnitate. Mai mult, pe alocuri am reuşit să le transform în foarte bune oportunităţi de prezentare şi promovare a României adevărate. Una dintre acestea, şi poate cea mai importantă, a constituit-o problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma. Am reacţionat de multe ori la articolele denigratoare, discriminatorii, xenofobe, cu tente rasiste sau doar lipsite de nuanţele necesare unei prese de calitate, cum este în general cea norvegiană. În luările mele de poziţie, am insistat de fiecare dată asupra dublei necesităţi – de evitare a stereotipiilor pornind de la nişte cazuri particulare, izolate şi, respectiv, de operare a distincţiilor fireşti între cetăţenie şi apartenenţa etnică a persoanelor, fără de care se poate arunca uneori o lumină negativă asupra unei întregi comunităţi de români, care este în general bine integrată în această societate.

Îmi este cunoscut faptul că imaginea unei ţări depinde de eforturile diplomatice, de competenţele şi atitudinea ambasadorilor, diplomaţilor şi consulilor români, de ceea ce se întâmplă zilnic în ţară, dar şi de impactul comportamentului şi al performanţelor fiecărui cetăţean din afara granițelor. Multora dintre Dumneavoastră, care ați reușit să vă afirmați și să valorificați potențialul românesc la nivel de excelență în Norvegia, vă revine în continuare rolul de model și de factor coagulant, pentru ca solidaritatea și spiritul național să anime fiecare comunitate românească.

Pentru toate aceste lucruri, doresc din inimă să vă mulţumesc. Nutresc speranţa că experienţele pozitive de până acum vor continua, iar cele mai puţin plăcute se vor estompa odată ce timpul va cerne uitarea.

Tuturor vă urez un An Nou bun, cu sănatate şi împliniri personale şi succese profesionale.

 

Al Dumneavoastră, cu deosebită consideraţie,

Daniel Ioniţă                     Oslo, 9 ianuarie 2015

 

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: