A plouat cu goluri în Norvegia » Dinamo a luat 40 la Elverum!

Campioana României a pierdut fără să emită nicio pretenție, scor 32-40 în fața norvegienilor de la Elverum, și șansele de a trece de grupe sunt din ce în ce mai mici. Dinamo mai mult|more »

Țara în care fiecare cetățean deține 200.000 de dolari. Fondul suveran al Norvegiei a ajuns la 1 trilion de dolari, pentru prima dată în istorie

Fondul suveran al Norvegiei, alimentat din banii pe care țara nordică îi câștigă din expoatarea rezervelor de petrol, a atins valoarea de 1 trilion de dolari, pentru prima data de la înființarea mai mult|more »

Fondul suveran al Norvegiei depaseste pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a depasit marti pentru prima oara pragul de 1.000 de miliarde de dolari, a anuntat banca centrala norvegiana, care gestioneaza acest fond, scrie mai mult|more »

Pedeapsa pentru un politist corupt din Norvegia: 21 de ani de inchisoare

Un politist din 🇳🇴 Norvegia a fost condamnat, luni, la 21 de ani de inchisoare pentru ca a luat mita si a ajutat un traficant de droguri. Eirik Jensen, care era responsabil mai mult|more »

Doi români arestati la Trondheim în Norvegia. Furau cosmetice din magazine.

Pågrep rumenske tyver på Sirkus Shopping etter tv-progra. I løpet av fredagen blir de to, en mann og en kvinne, fremstilt for varetektsfengsling. Rumenere har fått 20 000 kroner i bot. Rumenerne, mai mult|more »

Romanias ambassade i Norge / Ambasada României la Oslo a găzduit o seară culturală românească

România – destinație turistică și culturală La 8 septembrie 2017, Ambasada României la Oslo a găzduit o seară culturală românească la care au participat un grup de 40 de norvegieni, membri și mai mult|more »

Postul national norvegian a difuzat documentarul „Norvegia er Lykkelandet adica tara fericirii pentru români” . Românii, cei mai multi expulzati din regatul nordic pentru „Sex, dop og tiggerkop” adica „Prostitutie, droguri si cersetorie”

Rumenere topper listen av tvangsutsendte kriminelle. «Tiggermiljø» i Bergen er et skalkeskjul for prostitusjon, narkotikasalg og tyverier, ifølge NRK Brennpunkt. NETTAVISEN MENER: I to år har NRK kartlagt et kriminelt miljø av mai mult|more »

Scandal. Norvegienii au dorit sa ajute victimele traficului uman din Romania cu un proiect în valoare de 9 milioane coroane norvegiene. Banii au disparut în Romania iar proiectul a fost oprit din indolenta autoritatilor românesti

Nota pentru norvegieni: Nu mai dati bani românilor înainte. Îi vor fura si nici la munca nu vor mai veni. Întotdeauna dupa sau în timpul derularii unui proiect. BUCURESTI I ROMANIA (Dagbladet): mai mult|more »

NORVEGIA. Să vină pompierii! Cea mai „focoasă” femeie din brigadă a aprins fantezia bărbaților cu aceste poze

Gunn Narten, de 30 de ani din localitatea Stavanger, a ajuns la un număr uriaș de urmăritori pe Instagram după ce a postat nu doar fotografii de la locul de muncă, ci mai mult|more »

Sondaj de opinie: Partidul Conservator al lui Erna Solberg, actualul prim-ministru din Norvegia ar putea castiga alegerile parlamentare din 11 septembrie in fata Partidului Socialist, pentru prima data in 93 de ani

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat pentru televiziunea publica din Norvegia, NRK, Partidul Socialist din Norvegia, formatiune de centru-stanga, a pierdut din sustinerea populatiei, iar Partidul Conservator, principala formatiune politica de centru-dreapta, mai mult|more »

Valoarea fondului suveran de investiţii al Norvegiei a trecut de 1.000 de miliarde de dolari

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a ajuns, la data de 30 iunie 2017, la o valoare de 8.020 miliarde coroane (peste 1.000 mai mult|more »

Cea mai mare „puşculiţă” a lumii: Fondul Suveran al Norvegiei creşte cu 285 de milioane de dolari pe zi

Fondul Suveran al Norvegiei, în valoare de 970 de miliarde dolari, a înregistrat o creştere de 2,6% în al doilea trimestru din 2017, crescând pentru al cincilea trimestru consecutiv, pe fondul optimismului mai mult|more »

Norvegianul Yngve Slyngstad, unul dintre cei mai puternici oameni din lume are un cuvânt de spus şi în România

Yngve Slyngstad, aflat pe lista celor mai puternici oameni din lumea financiară, conduce cel mai mare fond de investiţii din lume, care a plasat până acum 157 mil. dolari şi în România. mai mult|more »

DÂMBOVIŢENII AU AJUNS ŞI ÎN CAMPIONATUL NORVEGIEI!

Alexandru Bărboiu – fostul portar al FC Aninoasa, joacă în Norvegia, acolo unde a început deja… returul! Vezi la ce echipa joaca! Alexandru Bărboiu joacă în Liga a 4-a norvegiană, la Emblem mai mult|more »

Oraşul Longyearbyen din Norvegia, locul din Europa unde este ilegal să nu ai casă şi serviciu. În România nu ar putea exista niciodată

Deşi are aproape 3.000 de locuitori şi o suprafaţă de două ori cât a statului New Jersey, oraşul Longyearbyen din Norvegia este cunoscut pentru rata criminalităţii de sub 1%. Localitatea are doar mai mult|more »

Norvegia: Un grup anti-imigratie a confundat niste scaune de autobuz cu femei care poarta burqa. Comentariile au abundat – „Tragic”, „ingrozitor”, „dezgustator”

Un grup inchis pe Facebook realizat de norvegieni anti-imigratie a devenit tinta ironiilor, dupa ce a postat o fotografie in care apar sase scaune goale dintr-un autobuz si pe care le-a confundat mai mult|more »

Norvegia, primul deficit comercial din 20 de ani

Norvegia a înregistrat, pentru prima dată din 1998, un deficit comercial pe luna iunie sub efectul unei creşteri a importurilor, scrie Le Figaro. Deficitul s-a ridicat la 756 milioane de coroane (80,4 mai mult|more »

Un proces SCANDALOS și o nouă DRAMĂ în Norvegia. Un român a PIERDUT DEFINITIV lupta cu BARNEVERNET. Copilul i-a fost LUAT și DAT unui BĂRBAT

Miercuri, 12 iulie, un tribunal norvegian a decis respingerea apelului declarat de românul Stelică Rodică Dina împotriva deciziei de a i se lua băiatul, în vârstă de 10 ani, și de a mai mult|more »

Norvegienii strâng bani ca să „ridice“ la loc o „stâncă-penis“ vandalizată

Activiştii de mediu strâng bani pentru a repara o stâncă de forma unui penis în erecţie, aflată în sudul Norvegiei, după ce atracţia turistică a fost grav avariată. Localnicii au descoperit, sâmbătă mai mult|more »

Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Dragi români din Regatul Norvegiei,

După ceva mai mult de trei ani de mandat ca Ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Norvegiei, iată că a sosit vremea să ne luăm rămas bun. Mă voi întoarce curând la București, unde îmi voi prelua noua funcție de Secretar de stat pentru Afaceri Strategice în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe.

1621959_735290916495654_229615868_n

Permiteţi-mi, vă rog, în cele ce urmează un succint bilanţ al acţivităţilor depuse aici.

La modul general, România și Norvegia sunt aliați și parteneri în cadrul  NATO și în Spațiul Economic European (SEE), iar legăturile dintre cele două țări nu au fost niciodată mai strânse, sau mai dinamice. Există dorinţa noastră comună de întărire, aprofundare și diversificare în continuare a relațiilor politice, diplomatice, economice, culturale şi de alte natură, precum și a contactelor directe dintre oameni. Granturile SEE și cele Norvegiene s-au aflat în centrul preocupărilor noastre. Aceste instrumente de colaborare reprezintă excelente oportunități de reducere a disparităților sociale dintre cele două țări, aduc plus valoare relațiilor bilaterale, fiind în același timp stimulente eficiente pentru extinderea şi aprofundarea în continuare a cooperării dintre cele două țări şi popoare.

Pe durata mandatului meu, am acţionat consecvent pentru ca cele expuse mai sus să capete şi mai multă substanţă. Am reprezentat, apărat şi promovat, cu dăruire, cinste şi onoare, interesele României. În acest sens, am călătorit mult în Regatul Norvegiei. Am avut astfel ocazia să mă întâlnesc cu mulți dintre Dumneavoastră, români harnici și serioși, care reprezentaţi cu cinste România nu numai la Oslo, dar și la Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Stavanger, Haugesund, Bergen, Fjell, Ålesund, Trondheim, arhipelagul Lofoten, Tromsø sau chiar Skjervøy, practic peste tot în Norvegia. Pe unii am avut şansa să vă cunosc şi apreciez la nivel personal, cu alții am colaborat îndeaproape la realizarea unor proiecte comune sau doar am corespondat, însă pe absolut toţi v-am preţuit şi v-am respectat sincer pentru profesionalismul, sacrificiile de natură personală și determinarea de care daţi dovadă. Am obişnuit să spun, nu numai în multele întrevederi pe care le-am avut cu oficialităţile norvegiene la toate nivelurile de decizie (miniştri, membri ai Parlamentului, politicieni de prim rang, experţi, analişti), dar şi în interviurile pe care de-a lungul timpului le-am acordat mass media norvegiene, că românii de aici, indiferent de profesia sau pregătirea lor academică, sunt foarte bine integraţi în societatea norvegiană şi contribuie prin taxe şi impozite la bunăstarea acestei ţări. Şi m-am bucurat mult să constat că, în pofida ştirilor de presă care au oferit uneori imagini neonorante, distorsionate sau incomplete la adresa cetăţenilor români, evaluările noastre coincid pe deplin cu cele ale autorităţilor norvegiene. Astfel, la ministerele şi agenţiile relevante norvegiene este acum cunoscut faptul că românii din Norvegia ocupă locuri fruntașe printre cetăţenii altor state ale Uniunii Europene în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, fiind pe locul trei, ca rată de succes, după suedezi şi danezi.

Am avut în permanenţă o politică de angajament, transparenţă şi deschidere către fiecare dintre Dumneavoastră personal şi către toate asociaţiile legal constituite ale românilor din Norvegia, încercând să vin, atunci când a fost posibil, în întâmpinarea dorinţelor Dumneavoastră, fiind receptiv la idei şi la noi proiecte de colaborare.

Au continuat astfel la Ambasadă evenimentele anuale „Porţi  Deschise – Inimi Deschise”, Recepţiile de Ziua Naţională, Serbarea Pomului de Crăciun, precum şi programul de Internship adresat studenţilor români care studiază în Norvegia. În plus, am inaugurat în cadrul Ambasadei un „Salon al Talentelor Româneşti”, unde i-am invitat pe românii din Norvegia să îşi expună creaţiile artistice; am organizat în ultimii doi ani (în 2013 şi în 2014), câte un eveniment de diplomaţie publică cu audienţă selectă, intitulat „Tineri români de succes”, prilej cu care am recompensat cu diplome de merit o serie de tineri care, prin activitatea lor, s-au distins şi remarcat în mediile profesionale norvegiene; am derulat programe referitoare la educaţie, cultură, obiceiuri şi tradiţii româneşti. Totodată, am organizat evenimente de diplomaţie publică de impact şi vizibilitate în societatea norvegiană, cum ar fi: Seminarul privind „Problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma” (septembrie 2012, FAFO, Oslo), programul „Romania on the Menu” (Bergen, 24 ianuarie 2014), Seminarul cu tema “Relațiile diplomatice dintre România și Regatul Norvegiei: 2014 un an aniversar”, precum şi expoziția ”Relaţiile diplomatice dintre Norvegia şi România” (noiembrie 2014, Biblioteca Națională a Norvegiei, Oslo). Prin toate aceste programe, dar şi prin alte acţiuni culturale nemenţionate aici, am urmărit în esenţă un singur obiectiv major, şi anume prezentarea, împreună cu Dumneavoastră, a imaginii reale a României, a frumuseţilor naturale ale ţării noastre, a oportunităţilor economice şi de afaceri, a culturii şi bogăţiilor artistice care ne fac cinste tuturor în lume.

Pe durata mandatului meu la Oslo am avut o colaborare excelentă cu Filiala din Norvegia a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS). Cred cu tărie în valenţele pozitive ale educaţiei şi în susținerea încurajării permanente a tinerilor care învață peste hotare să revină în România, pentru a contribui la dezvoltarea țării noastre. Din aceste motive, am decis să donez integral LSRS cadoul în bani primit la final de mandat, potrivit cutumei, din partea colegilor ambasadori din Corpul Diplomatic de la Oslo.

Am avut parte şi de unele provocări, pe care însă le-am acceptat cu stoicism şi demnitate. Mai mult, pe alocuri am reuşit să le transform în foarte bune oportunităţi de prezentare şi promovare a României adevărate. Una dintre acestea, şi poate cea mai importantă, a constituit-o problematica europeană a incluziunii sociale a minorităţii rroma. Am reacţionat de multe ori la articolele denigratoare, discriminatorii, xenofobe, cu tente rasiste sau doar lipsite de nuanţele necesare unei prese de calitate, cum este în general cea norvegiană. În luările mele de poziţie, am insistat de fiecare dată asupra dublei necesităţi – de evitare a stereotipiilor pornind de la nişte cazuri particulare, izolate şi, respectiv, de operare a distincţiilor fireşti între cetăţenie şi apartenenţa etnică a persoanelor, fără de care se poate arunca uneori o lumină negativă asupra unei întregi comunităţi de români, care este în general bine integrată în această societate.

Îmi este cunoscut faptul că imaginea unei ţări depinde de eforturile diplomatice, de competenţele şi atitudinea ambasadorilor, diplomaţilor şi consulilor români, de ceea ce se întâmplă zilnic în ţară, dar şi de impactul comportamentului şi al performanţelor fiecărui cetăţean din afara granițelor. Multora dintre Dumneavoastră, care ați reușit să vă afirmați și să valorificați potențialul românesc la nivel de excelență în Norvegia, vă revine în continuare rolul de model și de factor coagulant, pentru ca solidaritatea și spiritul național să anime fiecare comunitate românească.

Pentru toate aceste lucruri, doresc din inimă să vă mulţumesc. Nutresc speranţa că experienţele pozitive de până acum vor continua, iar cele mai puţin plăcute se vor estompa odată ce timpul va cerne uitarea.

Tuturor vă urez un An Nou bun, cu sănatate şi împliniri personale şi succese profesionale.

 

Al Dumneavoastră, cu deosebită consideraţie,

Daniel Ioniţă                     Oslo, 9 ianuarie 2015

 

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la finalul mandatului în Regatul Norvegiei

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: