Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Mesajul adresat de ambasadorul României la Oslo cetățenilor români din Norvegia cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Dragi români din Regatul Norvegiei,

Doamnelor şi domnilor,

Sărbătorirea Zilei de naştere a Poetului nostru nepereche, Mihai Eminescu şi, odată cu ea, a Zilei Culturii Naţionale îmi oferă un nou şi plăcut prilej de a mă adresa Dumneavoastră, distinşi şi demni reprezentanţi ai României în Regatul Norvegiei.

Bogăţia şi diversitatea culturii românești, patrimoniul nostru de spiritualitate, latinitatea limbii române, autenticitatea şi frumuseţea artei tradiţionale, varietatea, profunzimea şi notorietatea internaţională obţinută de-a lungul veacurilor de creaţiile minţilor luminate ale poporului român, toate reprezintă motive de mândrie naţională.

Prin limbă şi cultură ne definim ca oameni, ne păstrăm rădăcinile, ne asigurăm prezentul şi ne proiectăm viitorul. Vă ofer spre meditaţie şi reflecţie un fragment din poezia Glossă a inegalabilului şi mereu actualul Poet Mihai Eminescu:

Viitorul şi trecutul

Sunt a filei două feţe,

Vede-n capăt începutul

Cine ştie să le-nveţe;

Tot ce-a fost ori o să fie

În prezent le-avem pe toate,

Dar de-a lor zădărnicie

Te întreabă şi socoate.

În anul care a trecut am realizat împreună, sau cu participarea nemijlocită a Dumneavoastră unele proiecte culturale frumoase, menite să prezinte în Regatul Norvegiei o „altă faţă”, mai  adevărată, mai profundă şi mai diversificată a României actuale. În plan muzical aş menţiona aici doar turneul Operei de stat din Braşov, care a susţinut spectacole în patru oraşe norvegiene, precum şi concertul extraordinar al Maestrului Tudor Gheorghe. Am găzduit în „Salonul Spiritualităţii Româneşti” de la Ambasadă o expoziţie de pictură colectivă (“Romanian Talents in Norway”), prin care am dorit să remarcăm şi să acordăm o înaltă apreciere profesionalismului, seriozităţii şi talentului unor români stabiliţi în Norvegia, care prin activitatea lor fac cinste României şi contribuie la dezvoltarea societăţii în care trăiesc. La Universitatea din Trondheim a putut fi vizitată expoziţia „Mari Inventatori Români şi Contribuţia lor la Patrimoniul Universal”.  În cooperare cu Asociaţia Moldovenilor din Norvegia, Organizaţia Copiilor şi Tinerilor Români din Norvegia, Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), filiala Norvegia şi Asociaţia Culturală Româno-Norvegiană am marcat printr-o recepţie Ziua Limbii Române la Ambasada României în Regatul Norvegiei, care a fost un bun prilej pentru toţi cei care vorbesc, scriu şi creează în limba română de a se reuni şi a arăta solidaritate în vederea promovării valorilor culturale şi spirituale româneşti. La 9 mai 2013, de Ziua Europei, am organizat cea de-a doua ediţie a evenimentului public intitulat  „Porţi deschise – Inimi deschise”, menit să vă permită Dumneavoastră să interacţionaţi nemijlocit cu personalul Ambasadei României la Oslo şi să vizitaţi spaţiile noastre de lucru.  Exponenţi ai noului val cinematografic românesc, premiaţi la festivalurile internaţionale de prestigiu, au fost, de asemenea, prezenţi în Norvegia prin creaţiilor lor artistice. Aş remarca în acest sens retrospectiva de la Institutul Cinematografic din Oslo a filmelor regizate de Cristian Mungiu şi proiecţia în reţeau publică a filmului „Poziţia Copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Ambasadorul României a continuat să reacţioneze la articolele de presă norvegiene care prezentau România şi românii de aici într-un mod tendenţios sau trunchiat şi a acţionat de o manieră pro-activă pentru întâmpinarea unor situaţii neplăcute.

A continuat colaborarea cu oamenii de litere şi artiştii norvegieni care au promovat în ultimii ani, cu constanţă şi dăruire, cultura română şi au contribuit în mod esenţial la cunoaşterea mai bună a României în ţara de reşedinţă. Aş remarca lansarea cărţii „Rumensk grammatikk”, a domnului profesor emerit Arne Halvorsen, participarea la Oversatte dager (Zilele Traducerilor) cu o serie de poezii ale lui Gellu Naum, traduse şi recitate în limba norvegiană de către Steinar Lone, precum şi organizarea de către artistul plastic Dag Hol a unei recepţii cu tema „Romania”. Acestora şi altora la fel, români şi norvegieni, le mulțumesc pentru modul sincer şi profund în care iubesc România, pentru angajamentul şi dăruirea demonstrate faţă de cultura noastră.

Anul 2014 este unul prin excelenţă aniversar. Vom sărbători 50 de ani de la stabilirea la nivel de ambasadă a relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Norvegiei, precum şi 10 ani de apartenenţă a României la NATO. La acestea se adaugă manifestările organizate de Norvegia pentru celebrarea a 200 de ani de la adoptarea Constituţiei norvegiene şi a 20 de ani de la participarea ţării la Spaţiul Economic European.

În acest context, am demarat recent la Ambasadă un frumos proiect de colaborare cu Asociaţia Culturală Româno-Norvegiană şi cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din MAE de la Bucureşti, de învăţare a limbii române în cadrul “Şcolii de Duminică”. Îi incurajez pe toţi românii stabiliţi în Norvegia să fie preocupaţi de menţinerea vie a limbii române în rândul propriiilor copii şi să utilizeze şi această oportunitate oferită de Ambasadă.

Totodată, de Ziua Unirii Principatelor Române, la 24 ianuarie a.c., vom organiza la Bergen, sub egida “Romania on the Menu”, o amplă suită de evenimente publice, menite să arate o imagine actuală şi diversificată a României. Astfel, pe durata unei întregi zile, se vor desfăşura la Universitatea din Bergen, la Camera de Comerț şi la Casa de Literatură din localitate conferinţe publice, seminarii tematice şi întâlniri de afaceri. Toţi cei interesaţi de România, profesori universitari, specialişti în domeniul literaturii, artei și culturii, oameni de afaceri, jurnalişti, politicieni şi oficiali locali, dar şi publicul larg vor avea prilejul să afle mai multe despre cultura, tradiţiile, frumuseţile naturale, oportunităţile economice şi de turism, posibilităţile de cooperare dintre România şi Norvegia oferite de granturile SEE şi norvegiene, dar şi despre experienţele personale ale unor cetăţeni români stabiliţi în Norvegia. Ne propunem să continuăm această serie de manifestări şi în alte oraşe importante ale Norvegiei şi contăm în acest sens pe sprijinul şi entuziasmul Dumneavoastră.

În încheiere, vă încurajez ca şi în alţi ani să vizitaţi cu regularitate pagina de web a Ambasadei României la Oslo (http://oslo.mae.ro), unde ne străduim să postăm periodic informaţii de actualitate referitoare la acţiunile şi evenimentele politice, economice, culturale sau de diplomaţie publică pe care le susţinem şi care sunt relevante şi pentru Dumneavoastră.

Cu deplină consideraţie,

Daniel Ioniţă

15 ianuarie 2014

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: