Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Norvegia: Cum să fii bogat într-o Europă săracă şi plină de resentimente

La Repubblica

În topul clasificărilor privind calitatea vieţii, Norvegia a acumulat şi fructificat “pentru generaţiile viitoare” sute de miliarde de euro obţinuţi din petrolul şi gazele din Marea Nordului şi noile cîmpuri petroliere enorme descoperite în Marea Barents. Petrolul a schimbat faţa Norvegiei într-o perioadă de nici 40 de ani şi a făcut din ţara săracă cea mai bogată din Europa şi una dintre cele mai bogate din lume. O schimbare atît de bruscă nu cunoaşte multe exemple similare.

La 15 iunie, Institutul de statistică a publicat informaţia că excedentul comercial al Norvegiei a crescut într-un an cu 44,5%, la 5,8 miliarde de euro, datorită creşterii exportului de petrol şi vînzării record, pentru suma de 120 milioane dolari, a capodoperei “Urletul” a lui Edvard Munch, potrivit ziarului menţionat.

Bogăţia se poate vedea cu ochii şi atinge cu mîinile în oraşele norvegiene. Călătoria prin Norvegia, o ţară lungă, este o lecţie de geografie, dar mai ales de meteorologie. Înainte de petrol bogăţia era apa, şi va fi şi după acesta. Există o relaţie directă între petrol şi democraţie. În Norvegia, democraţia este exemplară.

Norvegia săracă, privită ca ruda săracă şi rustică a stăpînilor săi de altădată, danezi şi suedezi, astăzi invidioşi pe nivelul său, a avut deja o deschidere fără precedent spre restul lumii şi un rang neproporţional cu populaţia sa – care încă nu a ajuns la cinci milioane – de la Liga Naţiunilor la Naţiunile Unite. Atunci era vorba de a-i ajuta pe cei mai săraci din lumea îndepărtată. A fost un gen de “adopţie la distanţă”.

Pînă la era petrolului, străinii săraci ajungeau în Norvegia în urma unor dezastre ale istoriei, precum vietnamezii “boat-people”. Ulterior, Norvegia bogată a devenit o destinaţie rîvnită de imigranţi. Oslo are peste 25% cetăţeni de origine străină (somalezi, cei mai temuţi, irakieni, pakistanezi, afgani, dar şi suedezi, danezi, polonezi).

În ultimii ani, dreapta, care a bătut mai multă monedă asupra ostilităţii faţă de străini, Partidul Progresului, a cunoscut o ascensiune puternică şi a subminat Partidul Conservator tradiţional. Fapta lui Anders Behring Breivik, care a frecventat Partidul Progresului, a contribuit la declinul substanţial al acestuia. Printre tinerii socialişti ucişi sau mutilaţi de Breivik nu puţini au fost de origine străină. Efectul perturbator pe care l-ar fi avut masacrul dacă ar fi fost comis de un terorist islamist s-a schimbat în opusul său, iar anchetele de astăzi vorbesc despre o mai bună înţelegere şi simpatie reciprocă între norvegienii “de suşă” şi nou-veniţii recenţi.

Norvegia este o excepţie în situaţia europeană, iar dacă cele două referendumuri anterioare privind aderarea la UE, deşi favorizată de partidele majore, au asistat la respingerea procesului, astăzi majoritatea covîrşitoare a statului norvegian o exclude, iar un nou referendum este de nepropus.

Sondajele creditează drept învingător la viitoarele alegeri din septembrie 2013, Partidului Conservator, în pofida prestigiului personal de care se bucură premierul laburist, Jens Stoltenberg. Transferul de consensuri de la Partidul Progresului la mai liniştitorul Partid Conservator arată în ce măsură măcelul comis de Breivik a făcut (temporar) mai puţin prezentabile tezele xenofobe. Cu toate acestea, rămîne un motiv de îngrijorare.

Norvegienii spun că problema imigranţilor nu este cea mai resimţită, prevalînd problemele economice şi polemica cu privire la măsura în care veniturile enorme din petrol ar trebui acumulate pentru viitor, sau cheltuite, în schimb, în prezent.

…  

Norvegia: Cum să fii bogat într-o Europă săracă şi plină de

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: