Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Norvegia, după atacurile din iulie

Ionuţ E. mi-a arătat strada pe care a explodat bomba pusă de Breivik. El are o colegă care şi-a pierdut un copil de 16 ani, împuşcat pe Insula Utøya. „Acum, ea poate să zâmbească, deşi nu şi-a revenit cu totul. Ei sunt mai puternici decât noi”, spune el

„Luni, numai păsările se auzeau pe strada unde circulau tramvaiele înainte. Nu vorbea nimeni, nu trecea nici o maşină. Eram înmărmurit, îmi venea să plâng”, îşi aminteşte Io­nuţ E. atmosfera de pe străzile ora­şu­lui Oslo după atacurile de la sfâr­şi­tul lunii iulie, comise de norvegia­nul Anders Behring Breivik. Ionuţ, care se află în Norvegia din 1998, a fost căsătorit timp de 11 ani cu o nor­ve­giană pe care a cunoscut-o în Creta, unde a lucrat chelner o vreme. Mai în­tâi a făcut contracte pentru cu­ră­ţe­nie, a lucrat ca stewart, apoi a făcut fa­cul­tatea de economie: „Acum am fir­mă de consultanţă şi lucrez şi la o editură, controlor financiar. Norve­gi­e­nii mi-au acordat o şansă şi am reuşit”.

La început a fost revoltat pentru că plătea taxe foarte mari, dar apoi a înţeles de ce. „Am o fetiţă de 3 ani cu fosta soţie şi o fetiţă de 1 an cu o româncă. Faptul că am avut dreptul la concediul acordat tatălui după naşterea copilului mi-a prins bi­ne. Am început să cunosc altfel co­pi­lul şi să am altfel de relaţie cu el. E bine ca bărbat să vezi cât de greu e să ai grijă de un copil mic”, spune Ionuţ.

În zilele imediat următoare ata­cu­ri­lor au fost temeri că societatea nor­ve­giană va trebui să se schimbe, dar nu a fost aşa. „Securitatea demnitari­lor este asigurată în acelaşi mod. După atacuri, am crescut urmărirea pe internet a teroriştilor”, spune Siv Alsén, Senior Adviser la Serviciul de Se­curitate al Poliţiei. Regulile socie­tă­ţii deschise au rămas neschimbate, pentru că s-au realizat în sute de ani de solidaritate, iar un singur incident nu e de ajuns pentru a le destrăma. Arni Hole, director general în Minis­te­rul Copiilor, Echităţii şi Includerii S­o­ciale, a punctat câteva momente din istoria Norvegiei care au dus la existenţa societăţii de astăzi.

În 1814, norvegienii aveau o constituţie, a doua democratică a Europei, după cea a Franţei. „Am copiat din cea ame­ricană faptul că oamenii s-au năs­cut egali, dreptul la liberă credinţă şi la liberă exprimare”, spune Arni Hole. În 1913, femeile au căpătat drep­­tul la vot. În 1850, norvegienii erau cea mai săracă naţiune din Europa, după irlandezi. „Acum suntem cei mai bogaţi, nu datorită pe­trolului, ci pentru că acum toată lu­mea munceşte aici. Suntem o naţiune de fermieri. Ei îşi aveau pământul în proprietate şi îl munceau singuri, nu aveau servitori. Nu avem elită în Norvegia.

Fiecare individ se implică în democraţie, nu doar elitele”, explică doamna Hole. Ea vorbeşte despre faptul că, din 1993, se dau 12 săptămâni concediu tatălui pentru a sta cu copilul, după ce se termină concediul mamei. Aceste săptămâni nu pot fi transferate mamei. „Anul acesta, doi miniştri şi-au luat aceste concedii pentru a sta cu copilul. Chiar şi tipii duri fac asta în Norvegia. Acest concediu a schimbat ideea despre masculinitatea pentru totdeauna în Norvegia”, crede Arni Hole.

…  

Norvegia, după atacurile din iulie

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: