Fondul suveran al Norvegiei depaseste pragul simbolic de 1.000 de miliarde de dolari

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a depasit marti pentru prima oara pragul de 1.000 de miliarde de dolari, a anuntat banca centrala norvegiana, care gestioneaza acest fond, scrie mai mult|more »

Pedeapsa pentru un politist corupt din Norvegia: 21 de ani de inchisoare

Un politist din 🇳🇴 Norvegia a fost condamnat, luni, la 21 de ani de inchisoare pentru ca a luat mita si a ajutat un traficant de droguri. Eirik Jensen, care era responsabil mai mult|more »

Doi români arestati la Trondheim în Norvegia. Furau cosmetice din magazine.

Pågrep rumenske tyver på Sirkus Shopping etter tv-progra. I løpet av fredagen blir de to, en mann og en kvinne, fremstilt for varetektsfengsling. Rumenere har fått 20 000 kroner i bot. Rumenerne, mai mult|more »

Romanias ambassade i Norge / Ambasada României la Oslo a găzduit o seară culturală românească

România – destinație turistică și culturală La 8 septembrie 2017, Ambasada României la Oslo a găzduit o seară culturală românească la care au participat un grup de 40 de norvegieni, membri și mai mult|more »

Postul national norvegian a difuzat documentarul „Norvegia er Lykkelandet adica tara fericirii pentru români” . Românii, cei mai multi expulzati din regatul nordic pentru „Sex, dop og tiggerkop” adica „Prostitutie, droguri si cersetorie”

Rumenere topper listen av tvangsutsendte kriminelle. «Tiggermiljø» i Bergen er et skalkeskjul for prostitusjon, narkotikasalg og tyverier, ifølge NRK Brennpunkt. NETTAVISEN MENER: I to år har NRK kartlagt et kriminelt miljø av mai mult|more »

Scandal. Norvegienii au dorit sa ajute victimele traficului uman din Romania cu un proiect în valoare de 9 milioane coroane norvegiene. Banii au disparut în Romania iar proiectul a fost oprit din indolenta autoritatilor românesti

Nota pentru norvegieni: Nu mai dati bani românilor înainte. Îi vor fura si nici la munca nu vor mai veni. Întotdeauna dupa sau în timpul derularii unui proiect. BUCURESTI I ROMANIA (Dagbladet): mai mult|more »

NORVEGIA. Să vină pompierii! Cea mai „focoasă” femeie din brigadă a aprins fantezia bărbaților cu aceste poze

Gunn Narten, de 30 de ani din localitatea Stavanger, a ajuns la un număr uriaș de urmăritori pe Instagram după ce a postat nu doar fotografii de la locul de muncă, ci mai mult|more »

Sondaj de opinie: Partidul Conservator al lui Erna Solberg, actualul prim-ministru din Norvegia ar putea castiga alegerile parlamentare din 11 septembrie in fata Partidului Socialist, pentru prima data in 93 de ani

Potrivit ultimului sondaj de opinie realizat pentru televiziunea publica din Norvegia, NRK, Partidul Socialist din Norvegia, formatiune de centru-stanga, a pierdut din sustinerea populatiei, iar Partidul Conservator, principala formatiune politica de centru-dreapta, mai mult|more »

Valoarea fondului suveran de investiţii al Norvegiei a trecut de 1.000 de miliarde de dolari

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume, a ajuns, la data de 30 iunie 2017, la o valoare de 8.020 miliarde coroane (peste 1.000 mai mult|more »

Cea mai mare „puşculiţă” a lumii: Fondul Suveran al Norvegiei creşte cu 285 de milioane de dolari pe zi

Fondul Suveran al Norvegiei, în valoare de 970 de miliarde dolari, a înregistrat o creştere de 2,6% în al doilea trimestru din 2017, crescând pentru al cincilea trimestru consecutiv, pe fondul optimismului mai mult|more »

Norvegianul Yngve Slyngstad, unul dintre cei mai puternici oameni din lume are un cuvânt de spus şi în România

Yngve Slyngstad, aflat pe lista celor mai puternici oameni din lumea financiară, conduce cel mai mare fond de investiţii din lume, care a plasat până acum 157 mil. dolari şi în România. mai mult|more »

DÂMBOVIŢENII AU AJUNS ŞI ÎN CAMPIONATUL NORVEGIEI!

Alexandru Bărboiu – fostul portar al FC Aninoasa, joacă în Norvegia, acolo unde a început deja… returul! Vezi la ce echipa joaca! Alexandru Bărboiu joacă în Liga a 4-a norvegiană, la Emblem mai mult|more »

Oraşul Longyearbyen din Norvegia, locul din Europa unde este ilegal să nu ai casă şi serviciu. În România nu ar putea exista niciodată

Deşi are aproape 3.000 de locuitori şi o suprafaţă de două ori cât a statului New Jersey, oraşul Longyearbyen din Norvegia este cunoscut pentru rata criminalităţii de sub 1%. Localitatea are doar mai mult|more »

Norvegia: Un grup anti-imigratie a confundat niste scaune de autobuz cu femei care poarta burqa. Comentariile au abundat – „Tragic”, „ingrozitor”, „dezgustator”

Un grup inchis pe Facebook realizat de norvegieni anti-imigratie a devenit tinta ironiilor, dupa ce a postat o fotografie in care apar sase scaune goale dintr-un autobuz si pe care le-a confundat mai mult|more »

Norvegia, primul deficit comercial din 20 de ani

Norvegia a înregistrat, pentru prima dată din 1998, un deficit comercial pe luna iunie sub efectul unei creşteri a importurilor, scrie Le Figaro. Deficitul s-a ridicat la 756 milioane de coroane (80,4 mai mult|more »

Un proces SCANDALOS și o nouă DRAMĂ în Norvegia. Un român a PIERDUT DEFINITIV lupta cu BARNEVERNET. Copilul i-a fost LUAT și DAT unui BĂRBAT

Miercuri, 12 iulie, un tribunal norvegian a decis respingerea apelului declarat de românul Stelică Rodică Dina împotriva deciziei de a i se lua băiatul, în vârstă de 10 ani, și de a mai mult|more »

Norvegienii strâng bani ca să „ridice“ la loc o „stâncă-penis“ vandalizată

Activiştii de mediu strâng bani pentru a repara o stâncă de forma unui penis în erecţie, aflată în sudul Norvegiei, după ce atracţia turistică a fost grav avariată. Localnicii au descoperit, sâmbătă mai mult|more »

Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

Gazoductul Norvegia-Polonia trebuie să genereze cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea mai mult|more »

Filmul românesc Fixeur / The Fixer la prima ediție a Festivalului de film Oslo Pix

Producţia cinematografică Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Norvegia, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Oslo Pix (8 – 13 mai mult|more »

 

Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

Klikk for neste

Ce lecţie oferă acest exemplu norvegian?

Norvegia e o ţară surprinzător de bogată. Este al treilea exportator mondial de petrol, după Arabia Saudită şi Rusia.

Dezvoltarea e puternică, inflaţia scăzută. Potrivit statisticilor, sărăcia în Norvegia practic nu există.

În ultimii 11 ani, împreună cu Islanda şi Lichtenstein, Norvegia a intrat în ceea ce se numeşte Spaţiul Economic European Unic. Şi plăteşte 200 de milioane de euro pe an pentru a avea acces pe piaţa comună europeană.

Ceea ce nu are nimic de-a face cu politici comunitare ca aceea externă sau de securitate dar nici cu politica Uniunii în ce priveşte pescuitul – un domeniu extrem de important pentru Norvegia.

O mare piaţă de peşte din Oslo. O uimitoare ilustrare a ideii că Norvegia nu e o parte a pieţii comunitare, că îşi controlează singură comerţul cu peşte şi… acest comerţ e încă foarte dezvoltat.

Ai putea crede că în domeniu există un front comun împotriva unei aderări la Uniunea Europeană. Dar Christian Ahnes de la federaţia norvegiană a produselor marine spune că părerile sunt împărţite.

O problema ar fi ultima extindere a Uniunii, anul trecut, când au fost primite ţări din centrul şi estul Europei. Ţări pe a căror piaţă acum Norvegia nu mai are acces liber.

"Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre. Aşa că eu consider că integrarea în Uniune ar trebui să devină o chestiune urgentă."

 Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre.
 
Christian Ahnes

"Dar, sigur, pescarii norvegieni care sunt mult mai direct implicaţi în asta sunt foarte sceptici în ce priveşte oportunitatea aderării. Ei invocă incertitudinea asupra cotelor care vor fi impuse de Uniune, deschiderea investiţiilor străine în domeniul pescuitului şi aşa mai departe", spune Christian Ahnes.

Acum poşta norvegiană trece print-o mare restructurare, motivată de cerinţele concurenţiale ale Uniunii Europene. Prin acest fenomen au trecut parţial sau complet câteva alte sectoare industriale majore.

Ca parte a Spaţiului Economic European Unic, Norvegia trebuie să se conformeze anumitor cerinţe comunitare. Mulţi norvegieni se plâng că deşi, pe de-o parte ei trebuie să îndeplinească toate aceste cerinţe, pe de altă parte nu au nici un fel de reprezentare în structurile comunitare.

Acesta e un argument pentru cei care doresc o integrare completă în Uniune. Iens Stoltenberg este liderul principalului partid de opoziţie, laburist, şi considerat entuziast pro european.

Norvegia este al treilea exportator mondial de petrol

"Norvegia e parte a Spaţiului Economic European Unic ceea ce înseamnă că trebuie să aplice toate directivele şi deciziile europene, fără să aibă însă şi vreo influenţă asupra deciziilor", spune Jens Stoltenberg.

Deşi, în afara Uniunii Europene propriu-zise, Norvegia face parte din spaţiul comun Schengen, are graniţe deschise cu celelalte ţări europene şi e de asemenea deja parte la proiectul comunitar de apărare.

Liderul laburist, deşi doreşte aderarea, nu ar vrea ca Norvegia să treacă la moneda euro şi ar opta pentru o protecţie specială care să-i fie acordată ţării în ce priveşte comerţul cu peşte. Preşedinta partidului de Centru, Aslaug Haga nu e convinsă însă că aşa ceva ar fi posibil. Partidul său a fost mult timp împotriva aderării.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei

"Dacă ne uităm la felul cum au fost tratate noile ţări membre din estul Europei, nu cred că există vreo posibilitate de alegere. Mă gândesc de pildă, la Polonia în privinţa căreia nu s-au făcut excepţii la politica agricolă. De ce ar oferi Uniunea posibilitatea Norvegiei de a nu adera la uniunea monetară, de exemplu", se întreabă lidera partidului de Centru.

Chiar dacă lucrurile nu sunt încă prea clare, sondajele de opinie arată o oarecare creştere a sprijinului pentru aderare. Nu îndeajuns însă pentru a încuraja vreun partid important să-şi îndrepte politica spre aderare.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei prin separarea de Suedia. Orchestra şcolii Merlagarter exersează pentru acest spectacol. Iar acum, soarele strălucitor de primăvară face Norvegia să nu simtă vântul rece al izolării.

Comentarii

Comentarii

One Response to Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

  1. iosifpetru spune:

    ma bucur sa aud un astfel de anunt.cinste parintilor si conducatorilor norvegiei si cetatenilor norvegieni pentru aceasta mare realizare.sincere felicitari poporului norvegian.tot respectul si stima mea pentru un astfel de popor. al dumneavoasta sincer admirator iosif petru.

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: