Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

Klikk for neste

Ce lecţie oferă acest exemplu norvegian?

Norvegia e o ţară surprinzător de bogată. Este al treilea exportator mondial de petrol, după Arabia Saudită şi Rusia.

Dezvoltarea e puternică, inflaţia scăzută. Potrivit statisticilor, sărăcia în Norvegia practic nu există.

În ultimii 11 ani, împreună cu Islanda şi Lichtenstein, Norvegia a intrat în ceea ce se numeşte Spaţiul Economic European Unic. Şi plăteşte 200 de milioane de euro pe an pentru a avea acces pe piaţa comună europeană.

Ceea ce nu are nimic de-a face cu politici comunitare ca aceea externă sau de securitate dar nici cu politica Uniunii în ce priveşte pescuitul – un domeniu extrem de important pentru Norvegia.

O mare piaţă de peşte din Oslo. O uimitoare ilustrare a ideii că Norvegia nu e o parte a pieţii comunitare, că îşi controlează singură comerţul cu peşte şi… acest comerţ e încă foarte dezvoltat.

Ai putea crede că în domeniu există un front comun împotriva unei aderări la Uniunea Europeană. Dar Christian Ahnes de la federaţia norvegiană a produselor marine spune că părerile sunt împărţite.

O problema ar fi ultima extindere a Uniunii, anul trecut, când au fost primite ţări din centrul şi estul Europei. Ţări pe a căror piaţă acum Norvegia nu mai are acces liber.

"Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre. Aşa că eu consider că integrarea în Uniune ar trebui să devină o chestiune urgentă."

 Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre.
 
Christian Ahnes

"Dar, sigur, pescarii norvegieni care sunt mult mai direct implicaţi în asta sunt foarte sceptici în ce priveşte oportunitatea aderării. Ei invocă incertitudinea asupra cotelor care vor fi impuse de Uniune, deschiderea investiţiilor străine în domeniul pescuitului şi aşa mai departe", spune Christian Ahnes.

Acum poşta norvegiană trece print-o mare restructurare, motivată de cerinţele concurenţiale ale Uniunii Europene. Prin acest fenomen au trecut parţial sau complet câteva alte sectoare industriale majore.

Ca parte a Spaţiului Economic European Unic, Norvegia trebuie să se conformeze anumitor cerinţe comunitare. Mulţi norvegieni se plâng că deşi, pe de-o parte ei trebuie să îndeplinească toate aceste cerinţe, pe de altă parte nu au nici un fel de reprezentare în structurile comunitare.

Acesta e un argument pentru cei care doresc o integrare completă în Uniune. Iens Stoltenberg este liderul principalului partid de opoziţie, laburist, şi considerat entuziast pro european.

Norvegia este al treilea exportator mondial de petrol

"Norvegia e parte a Spaţiului Economic European Unic ceea ce înseamnă că trebuie să aplice toate directivele şi deciziile europene, fără să aibă însă şi vreo influenţă asupra deciziilor", spune Jens Stoltenberg.

Deşi, în afara Uniunii Europene propriu-zise, Norvegia face parte din spaţiul comun Schengen, are graniţe deschise cu celelalte ţări europene şi e de asemenea deja parte la proiectul comunitar de apărare.

Liderul laburist, deşi doreşte aderarea, nu ar vrea ca Norvegia să treacă la moneda euro şi ar opta pentru o protecţie specială care să-i fie acordată ţării în ce priveşte comerţul cu peşte. Preşedinta partidului de Centru, Aslaug Haga nu e convinsă însă că aşa ceva ar fi posibil. Partidul său a fost mult timp împotriva aderării.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei

"Dacă ne uităm la felul cum au fost tratate noile ţări membre din estul Europei, nu cred că există vreo posibilitate de alegere. Mă gândesc de pildă, la Polonia în privinţa căreia nu s-au făcut excepţii la politica agricolă. De ce ar oferi Uniunea posibilitatea Norvegiei de a nu adera la uniunea monetară, de exemplu", se întreabă lidera partidului de Centru.

Chiar dacă lucrurile nu sunt încă prea clare, sondajele de opinie arată o oarecare creştere a sprijinului pentru aderare. Nu îndeajuns însă pentru a încuraja vreun partid important să-şi îndrepte politica spre aderare.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei prin separarea de Suedia. Orchestra şcolii Merlagarter exersează pentru acest spectacol. Iar acum, soarele strălucitor de primăvară face Norvegia să nu simtă vântul rece al izolării.

Comentarii

Comentarii

One Response to Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

  1. iosifpetru spune:

    ma bucur sa aud un astfel de anunt.cinste parintilor si conducatorilor norvegiei si cetatenilor norvegieni pentru aceasta mare realizare.sincere felicitari poporului norvegian.tot respectul si stima mea pentru un astfel de popor. al dumneavoasta sincer admirator iosif petru.

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: