Norvegia, primul deficit comercial din 20 de ani

Norvegia a înregistrat, pentru prima dată din 1998, un deficit comercial pe luna iunie sub efectul unei creşteri a importurilor, scrie Le Figaro. Deficitul s-a ridicat la 756 milioane de coroane (80,4 mai mult|more »

Un proces SCANDALOS și o nouă DRAMĂ în Norvegia. Un român a PIERDUT DEFINITIV lupta cu BARNEVERNET. Copilul i-a fost LUAT și DAT unui BĂRBAT

Miercuri, 12 iulie, un tribunal norvegian a decis respingerea apelului declarat de românul Stelică Rodică Dina împotriva deciziei de a i se lua băiatul, în vârstă de 10 ani, și de a mai mult|more »

Norvegienii strâng bani ca să „ridice“ la loc o „stâncă-penis“ vandalizată

Activiştii de mediu strâng bani pentru a repara o stâncă de forma unui penis în erecţie, aflată în sudul Norvegiei, după ce atracţia turistică a fost grav avariată. Localnicii au descoperit, sâmbătă mai mult|more »

Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

Gazoductul Norvegia-Polonia trebuie să genereze cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea mai mult|more »

Filmul românesc Fixeur / The Fixer la prima ediție a Festivalului de film Oslo Pix

Producţia cinematografică Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Norvegia, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Oslo Pix (8 – 13 mai mult|more »

Militarii norvegieni sosesc vineri pe Aeroportul Sibiu

Parte din trupele NATO care participă la exercițiul militar de la Centrul Naţional de Instruire din Cincu sosesc în România, vineri, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Corpul norvegian din cadrul Forței Întrunite cu mai mult|more »

Norvegienii investesc în piaţa de îmbrăcăminte second-hand din Târgu Cărbuneşti

O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia va trimite bani autorităților locale din Târgu Cărbuneşti ca să acopere piața second-hand din oraș. Investiția are o valoare de peste 30.000 de euro. Peste 80% din mai mult|more »

Norvegia, ţara unde se va interzice vânzarea de ţigări. „Până în 2035 vrem o societate în care nu se fumează”

Cea mai mare oganizatie medicală din Norvegia vrea să interzică vânzarea de tigari adulţilor în această ţară, relatează The Indepedent. Asociaţia Medicală din Norvegia presează guvernul acestei ţări pentru a susţine propunerea mai mult|more »

Norvegia. O eroare a Google Maps transformă un oraş în atracţie turistică!

Potrivit NY Post, citat de digi24, turiştii dornici să găsească celebra stâncă Preikestolen cu ajutorul Google Maps sunt direcționați greșit către orașul Fossmork, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță, pe cealaltă mai mult|more »

Festivități în Norvegia, cu ocazia aniversării de 80 de ani a regelui Harald și a reginei Sonja

Câteva mii de norvegieni l-au sărbătorit marțea trecuta pe regele Harald și regina Sonja cu ocazia aniversării de 80 de ani, alături de mai mulți membri ai familiilor regale și de președinții mai mult|more »

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom din lume în 2018. Acesta va fi 100% electric, va avea o autonomie de 120 km şi va putea transporta o greutate de 3.000 până mai mult|more »

Topul țărilor cu cele mai multe mașini electrice! Norvegia salvează onoarea Europei

Norvegia este țara cu cele mai multe vehicule electrice pe cap de locuitor din Europa. Aproximativ jumătate dintre mașinile vândute în ultimul an în Norvegia sunt electrice sau hibride, iar autoritățile intenționează mai mult|more »

În Norvegia, dacă nu mai sunt locuri în închisoare, condamnaţii sunt puşi pe lista de aşteptare. Când le vine rândul, se prezintă singuri

În Norvegia, condamnaţi sunt înscrişi pe o listă de aşteptare, iar când le vine rândul, se prezintă la penitenciar de bună voie. Este cazul celor care au primit pedepse mici. S-a ajuns mai mult|more »

Guvernul norvegian, măsuri urgente după afluxul de români de acolo

Românii schimbă legislaţia în Norvegia. Premierul ţării nordice a cerut interzicerea cerşetoriei după un documentar difuzat de televiziunea publică. Documentarul arată că cerşetoarele românce din Bergen se transformă noaptea în prostituate şi mai mult|more »

Dupa Wizz Air, si compania Blue Air atacă nordul Europei cu zboruri spre Oslo

Wizz Air, Blue Air şi Ryanair pun destinaţii din nordul Europei şi Slovacia pe harta turiştilor români. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au luat cu asalt piaţa zborurilor mai mult|more »

Raport ONU: Norvegia țara cu indicele cel mai mare al fericirii în lume

Norvegia a luat locul Danemarcei de cea mai fericită țară, potrivit unui studiu internațional sub egida ONU, care îndeamnă țările lumii să se concentreze asupra întăririi încrederii între oameni și echității sociale, mai mult|more »

Hochei: Doua echipe din Norvegia au stabilit un nou record pentru cel mai lung meci de hochei din istorie

Storhamar si Sparta Warriors, doua echipe din Norvegia, au stabilit un nou record pentru cel mai lung meci de hochei pe gheata din istorie. Dupa 217 minute si 14 secunde de joc, mai mult|more »

 Jumătate din autovehiculele noi din Norvegia au propulsie electrică sau hibridă

Norvegia are deja cel mai mare număr de autovehicule electrice pe cap de locuitor din lume, scrie The Independent. Ţara a anunţat că autovehiculele electrice sau hibride reprezintă jumătate din numărul autovehiculelor mai mult|more »

Vaccinul împotriva hepatitei B ar putea fi adus din Norvegia. Statul va aloca fonduri şi pentru vaccinul pneumococic

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că a fost activat un mecanism european pentru achiziția de vaccin împotriva hepatitei B, în prezent specialiștii români purtând discuții cu omologii lor din Norvegia mai mult|more »

 

Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

Klikk for neste

Ce lecţie oferă acest exemplu norvegian?

Norvegia e o ţară surprinzător de bogată. Este al treilea exportator mondial de petrol, după Arabia Saudită şi Rusia.

Dezvoltarea e puternică, inflaţia scăzută. Potrivit statisticilor, sărăcia în Norvegia practic nu există.

În ultimii 11 ani, împreună cu Islanda şi Lichtenstein, Norvegia a intrat în ceea ce se numeşte Spaţiul Economic European Unic. Şi plăteşte 200 de milioane de euro pe an pentru a avea acces pe piaţa comună europeană.

Ceea ce nu are nimic de-a face cu politici comunitare ca aceea externă sau de securitate dar nici cu politica Uniunii în ce priveşte pescuitul – un domeniu extrem de important pentru Norvegia.

O mare piaţă de peşte din Oslo. O uimitoare ilustrare a ideii că Norvegia nu e o parte a pieţii comunitare, că îşi controlează singură comerţul cu peşte şi… acest comerţ e încă foarte dezvoltat.

Ai putea crede că în domeniu există un front comun împotriva unei aderări la Uniunea Europeană. Dar Christian Ahnes de la federaţia norvegiană a produselor marine spune că părerile sunt împărţite.

O problema ar fi ultima extindere a Uniunii, anul trecut, când au fost primite ţări din centrul şi estul Europei. Ţări pe a căror piaţă acum Norvegia nu mai are acces liber.

"Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre. Aşa că eu consider că integrarea în Uniune ar trebui să devină o chestiune urgentă."

 Restricţiile continue pe care Uniunea le pune asupra importurilor din ţara noastră, asupra somonului de exemplu, sunt o serioasă problemă pentru companiile noastre.
 
Christian Ahnes

"Dar, sigur, pescarii norvegieni care sunt mult mai direct implicaţi în asta sunt foarte sceptici în ce priveşte oportunitatea aderării. Ei invocă incertitudinea asupra cotelor care vor fi impuse de Uniune, deschiderea investiţiilor străine în domeniul pescuitului şi aşa mai departe", spune Christian Ahnes.

Acum poşta norvegiană trece print-o mare restructurare, motivată de cerinţele concurenţiale ale Uniunii Europene. Prin acest fenomen au trecut parţial sau complet câteva alte sectoare industriale majore.

Ca parte a Spaţiului Economic European Unic, Norvegia trebuie să se conformeze anumitor cerinţe comunitare. Mulţi norvegieni se plâng că deşi, pe de-o parte ei trebuie să îndeplinească toate aceste cerinţe, pe de altă parte nu au nici un fel de reprezentare în structurile comunitare.

Acesta e un argument pentru cei care doresc o integrare completă în Uniune. Iens Stoltenberg este liderul principalului partid de opoziţie, laburist, şi considerat entuziast pro european.

Norvegia este al treilea exportator mondial de petrol

"Norvegia e parte a Spaţiului Economic European Unic ceea ce înseamnă că trebuie să aplice toate directivele şi deciziile europene, fără să aibă însă şi vreo influenţă asupra deciziilor", spune Jens Stoltenberg.

Deşi, în afara Uniunii Europene propriu-zise, Norvegia face parte din spaţiul comun Schengen, are graniţe deschise cu celelalte ţări europene şi e de asemenea deja parte la proiectul comunitar de apărare.

Liderul laburist, deşi doreşte aderarea, nu ar vrea ca Norvegia să treacă la moneda euro şi ar opta pentru o protecţie specială care să-i fie acordată ţării în ce priveşte comerţul cu peşte. Preşedinta partidului de Centru, Aslaug Haga nu e convinsă însă că aşa ceva ar fi posibil. Partidul său a fost mult timp împotriva aderării.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei

"Dacă ne uităm la felul cum au fost tratate noile ţări membre din estul Europei, nu cred că există vreo posibilitate de alegere. Mă gândesc de pildă, la Polonia în privinţa căreia nu s-au făcut excepţii la politica agricolă. De ce ar oferi Uniunea posibilitatea Norvegiei de a nu adera la uniunea monetară, de exemplu", se întreabă lidera partidului de Centru.

Chiar dacă lucrurile nu sunt încă prea clare, sondajele de opinie arată o oarecare creştere a sprijinului pentru aderare. Nu îndeajuns însă pentru a încuraja vreun partid important să-şi îndrepte politica spre aderare.

Norvegia sărbătoreşte în curând 100 de ani de la câştigarea independenţei prin separarea de Suedia. Orchestra şcolii Merlagarter exersează pentru acest spectacol. Iar acum, soarele strălucitor de primăvară face Norvegia să nu simtă vântul rece al izolării.

Comentarii

Comentarii

One Response to Norvegia: preţul independenţei de Uniunea Europeană

  1. iosifpetru spune:

    ma bucur sa aud un astfel de anunt.cinste parintilor si conducatorilor norvegiei si cetatenilor norvegieni pentru aceasta mare realizare.sincere felicitari poporului norvegian.tot respectul si stima mea pentru un astfel de popor. al dumneavoasta sincer admirator iosif petru.

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: