Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Norvegia – tara fiordurilor si a aurorei boreale


Atunci când spunem Norvegia, gândul ne duce la o ţară nordică, rece şi ploioasă, ţara fiordurilor şi a munţilor fără sfârşit. Vara, însă, Norvegia devine locul perfect pentru excursii, căţărări pe munte şi pentru admirarea frumuseţilor fiordurilor.
Istoria Norvegiei este foarte spectaculoasă, în special datorită vikingilor care au cutreierat pe vestitele lor corăbii mările lumii. Spre mijlocul secolului al IX-lea, existau aşezări ale vikingilor în insulele britanice şi în Islanda. O sută de ani mai târziu, Erik cel Roşu i-a dus pe vikingi în Groenlanda, iar în jurul anului 1000, sub conducerea lui Leif Eriksson, vikingii au ajuns în America de Nord. Bogata cultură populară norvegiană îşi extrage seva tot din perioada vikingilor, un exemplu în acest sens fiind impresionantele saga medievale.

Fiorduri şi munţi

În Norvegia, de-a lungul coastei, pe alocuri, marea pătrunde adânc în sălbăticia munţilor şi formează binecunoscutele fiorduri. Navigând în fiordurile norvegiene, veţi descoperi un peisaj pe care foarte puţine locuri îl pot oferi. Puteţi sta pe punte şi să admiraţi peisajul maiestuos, cu stânci abrupte înălţându-se pe ambele părţi. Deasupra, apa şi gheţarii formează cascade care curg pe versanţii aproape verticali ai munţilor.
Sub voi, înoată peştii care pot deveni cină. Aruncaţi undiţa în fiord şi păsările de mare zboară în jurul bărcii când scoateţi cel mai proaspăt macrou. Pe stâncile înguste se văd ferme mici, abandonate, dovadă a vieţii dure şi însingurate trăite pe aceste meleaguri până de curând, potrivit norvegia.ro.
În această zonă se găsesc sate mici, împrăştiate, iar oamenii fac aceste fiorduri uşor accesibile. Când cobori din barcă, la capătul fiordului, poţi merge într-o plimbare cu ghid pe un gheţar sau pe un traseu montan sau poţi poposi la restaurante care servesc mâncare tradiţională. S-ar putea să prindeţi sezonul de miel.
Fâşii de fiord şi zone montane de pe coasta de vest a Norvegiei se află pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Mulţi declară că aceste zone sunt cele mai frumoase din întreaga lume datorită culorilor vii şi a aerului proaspăt.

Aurora boreală, o experienţă fascinantă

Capul Nord din Finnmark este unul dintre multele locuri frumoase din Norvegia de Nord, unde se pot vedea luminile nordului, cunoscute şi sub denumirea de aurora boreală. Să vezi luminile nordului este o experienţă fascinantă şi mistică. Luminile apar cel mai frecvent la sfârşitul toamnei şi iarna/primăvara devreme. Lunile octombrie, februarie şi martie sunt cele mai bune luni pentru observarea aurorei boreale. Frecvenţa cea mai înaltă a luminilor nordului este între orele 18.00-1.00.
Pentru a putea observa cât mai bine spectacolul, ar trebui să evitaţi nopţile cu lună plină şi locurile luminate, deoarece, în aceste condiţii, experienţa păleşte în intensitate. Nu uitaţi să vă îmbrăcaţi bine. Teoretic, puteţi vedea luminile nordului de oriunde din Norvegia. Totuşi, cele mai bune locuri sunt dincolo de cercul polar, în nordul Norvegiei.
Uneori, luminile nordului se întâlnesc în dansul lor pe cer, portocaliu, purpuriu, verde şi roşu metalic. Alteori, sunt simple perdele de verde sau un mănunchi de lumină. Luminile nordului sunt de fiecare dată altfel. Probabil nu este surprinzător că spectacolul luminilor nordului a creat tot atât de multe legende câţi oameni le-au privit.
Simbolurile luminilor nordului se găsesc pe tobele şamanice ale poporului Sami. Fenomenul are diferite denumiri în limba Sami. Spre exemplu, acestea sunt cunoscute sub denumirea Guovssahas, care înseamnă lumina ce poate fi auzită. Tradiţional, poporul Sami a asociat luminile nordului cu sunetul.
În perioada vikingă, luminile nordului erau armurile Walkyriilor, răspândind o ciudată lumină tremurătoare. Conform legendei japoneze, a concepe un copil sub luminile nordului înseamnă noroc.

Norvegia – tara fiordurilor si a aurorei boreale

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: