Norvegian.net devine Norvegian.ro

Ne-am mutat la www.Norvegian.ro Similare mai mult|more »

Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

 

Oslo, un oras in varsta de o mie de ani

Capitala Norvegiei, Oslo, situată la capătul fjordului cu acelaşi nume, este un oraş liniştit dar cosmopolit în acelaşi timp, înconjurat de păduri şi munți. Este pe locul al doilea în topul celor mai verzi capitale ale lumii.
Oslo are două mari aeroporturi, Torp Sandefjord, situat la 110 kilometri sud, și Gardermoen, situat la 50 de kilometri nord. Torp este un aeroport mic unde aterizează în general doar cursele low cost. De aici și până în Oslo va trebui să luaţi în continuare trenul, un autobuz gratuit care face legătura între aeroport şi gară fiind pus la dispoziţia pasagerilor fiecărui zbor. Preţul unui bilet de tren de la Torp la Oslo este de 224 de coroane norvegiene (10 coroane = aproximativ 1 euro) iar călătoria durează aproximativ două ore. Dacă avionul dvs aterizează pe Gardermoen atunci e bines ă alegeţi un tren- expres care face doar 19 minute până în Oslo și costă 160 de coroane.
Oslo este un oraș mic, cu doar 550.000 de locuitori așa că în orice parte a lui te-ai caza, în maxim 15 minute vei ajunge la orice obiectiv turistic. Prețurile pentru o cameră dublă la un hotel de trei stele pornesc de la 1230 de coroane, iar la un hotel de două stele veţi plăti pentru un pat 270 de coroane. Oslo este una dintre capitalele Europei cu cel mai mare standard de viață așa că și preţurile sunt pe măsură.
Cel mai estic punct al orașului este gara centrală, cunoscută sub numele de Oslo S. Din fața gării pornește strada Karl Johans gate care duce până în centru, la Palatul Regal. Distanţa fiind atât de mică, e recomandabil să mergeţi pe jos. Aşa reuşiţi să vă plimbaţi mai mult şi să admiraţi clădirile colorate și arhitectura impunătoare a orașului. La nici cinci minute de mers de gară, alegând partea stângă, veţi descoperi Opera, o clădire cu un design furutist dar care se încadrează foarte bine în peisajul portuar, aflându-se pe malul fjordului. Edificiul face parte din proiectul Fjord City care are scopul de a "deschide" orașul către fjord.
Cu atenție, din cauza umezelii și a planului inclinat, turiştii urcă până pe acoperişul Operei de unde admiră panorama orașului dar și imensele vapoare de croazieră care se îndreaptă spre port pentru a ancora.
Portul se află la câteva străzi de Palatul Regal și este locul de plecare spre insulele din fjordul Oslo, spre plaje sau spre alte orașe ale Norvegiei precum Bergen sau Trondheim. Portul este străjuit pe de-o parte de un muzeu în aer liber al corabiilor vikinge ce au navigat pe apele Oceanului Atlantic acum sute de ani, iar pe de altă parte de un centru comercial modern cu o alee de promenadă presărată cu tonete unde se vând cârnațI, gustări, dulciuri sau înghețată. Pe malul stâng al portului se află şi Centrul Nobel pentru Pace, unde au loc zilnic expoziții si dezbateri pe teme ce țin de menținerea păcii în lume.
În Oslo veţi găsi un parc la fiecare 100 de metri. Cel mai mare însă se numește Frogner Park și este plin de vizitatori datorită colecției de trandafiri de peste 14.000 de exemplare din 150 de specii diferite dar şi datorită sculpturilor din partea numită Vigeland. Această zonă cuprinde vreo 200 de sculpturi în bronz, granit și fier realizate de sculptorul Gustav Vigeland, reprezentând ideea artistului despre viață. Toate sculpturile înfățișează trupuri umane goale în diferite ipostaze, Vigeland aducând în prim plan viața umană conectată prin emoții. Parcul este vizitat anual de peste un milion de turişti.
Dacă vă pasionează istoria, mergeţi la Muzeul Fram, unde veţi admira corabia de lemn Fram, folosită pentru expedițiile polare norvegiene, dar şi numeroase piese din echipamentul comandantului Nansen. Povestea corabiei o cunoaşteţi, desigur, din cartea lui Cezar Petrescu, "Fram, ursul polar".
Fiordul Oslo se află în sudul orașului. În partea opusă se află dealuri și munți. Există 40 de insule pe terioriul orașului, cea mai mare fiind Malmøya (0,56 km²). Oslo are 343 de lacuri, cel mai important fiind Maridalsvannet (3,91 km²). Acesta este și sursa de apă.
Iarna este lungă și relativ rece. Temperaturi sub 0 °C pot fi întâlnite din septembrie până în mai, cu ianuarie drept cea mai friguroasă lună.
Conform cronicii Snorres kongesaga, Oslo a fost fondat în jurul anului 1028 d. Hr. de către regele Harald Hardråde. Etimologia numelui Oslo este disputată. În evul mediu numele a fost scris și Anslo, Ásló og Ósló, os însemnând pajiște. Ar putea fi vorba de pajiștea astăzi numită Ekeberg. Oraşul a devenit capitala Norvegiei în anul 1314, în timpul domniei lui Håkon al V-lea (1299-1319), primul rege care și-a stabilit permanent reşedinţa aici, și care de asemenea a demarat construcția castelului Akershus. După un incendiu de trei zile în 1624, locuitorii au fost forțați să se mute la vest de portul Bjørvika, acolo unde se afla Akershus, castelul regal. Noul sector a fost numit Christiania (după regele Christian IV al Danemarcei), Oslo-ulul originar rămânând ca denumire a zonei din afara noului oraș. În 1859 Christiania și Oslo s-au unit, iar din 1925 numele capitalei a redevenit Oslo.
Fortăreaţa şi castelul Akershus. În timpul uniunii cu Danemarca (1660-1814), Oslo a pierdut statutul de capitală și a stagnat și din punct de vedere economic. Faptul că Universitatea Oslo a fost fondată doar 1811 a avut un efect advers în dezvoltarea țării.Anii 1880 au fost o perioadă de puternică dezvoltare, multe clădiri importante fiind din acea perioadă: Palatul Regal, clădirea Universității, edificiul Parlamentului (Storting), clădirea Teatrului Național etc.
Construcția Primăriei a fost terminată în 1950, iar în anii 1950 multe cartiere de blocuri au fost construite în partea de est a orașului pentru a atenua lipsa mare de locuințe ce s-a simțit în primii ani de după război.
Merită vizitată Primăria din Oslo (Radhuset) unde, în fiecare an în luna decembrie, sunt acordate Premiile Nobel pentru Pace, pitorescul port Akker Brygge, principala stradă pietonală Karl Johan cu Palatul Regal, Catedrala (Domkirke), Parlamentul (Stortinget), Muzeul Vikingilor, Fortăreaţa Akershus, cel mai important sit medieval al Norvegiei, construita în jurul anului 1300 şi folosită în prezent pentru ceremonii oficiale, dar şi impresionanta clădire a Operei, deschisă în 2007, si Parcul Vigeland, plin de sculpturi.
Norvegia este o monarhie constituțională cu un sistem de guvernare parlamentar.
Casa regală provine din familia princiară Glücksburg, din regiunea Schleswig-Holstein din Germania. Atribuțiile regelui Harald V sunt în mare ceremoniale, dar el este important ca simbol al unității naționale. Deși constituția din 1814 acordă puteri executive importante regelui, acestea sunt aproape întotdeauna exercitate prin intermediul Consiliului de Stat în numele regelui. Puterea extraordinară investită în monarhie de constituție este totuși importantă, monarhia având un rol important în domeniul securității statului, ultima oară în timpul celui de-al doilea război mondial. Consiliul de stat este format din primul ministru și miniștrii săi, numiți formal de către rege. Guvernul trebuie să fie confirmat de Parlament iar numirea de către rege este
o formalitate.
Oslo, un oras in varsta de o mie de ani

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: