Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Parcul dezlantuit: Vigeland din Oslo

192 de sculpturi în granit, bronz şi fier, totalizând 650 de figuri în aer liber. Viaţa, moartea, erosul, provocările, speranţele sau temerile ascunse, o lu­me întreagă cuprinsă în sta­tui. „Te poftesc să intri în mine", sună invitaţia subliminală a unui parc unic în lume: Vigeland, situat în capitala Norvegiei – Oslo.

Un oraş aparent liniştit, deloc plictisitor şi cu oameni care nu suferă de aşa-numita deprimare a zilelor prea repede sortite înserării. În 2007, revista Reader’s Digest plasa oraşul Oslo pe locul al doilea în topul celor mai verzi oraşe ale lumii. Multe parcuri, în care localnicii îşi pun păturile pentru picnic sau, pur şi simplu se simt fericiţi. De exemplu, în parcul care înconjoară Palatul Regal, se circulă, se dă de mâncare la gâşte sau raţe, şi se joacă fotbal. Totul sub emblema educaţiei şi al bunului simţ. Dar dacă locuitorii cosmopolitului Oslo sunt întrebaţi care este cel mai frumos parc, te vor îndruma cu entuziasm spre Vigelandsparken.

Preferatul lor, de fapt parte a celui mai mare parc al oraşului: Frogner Park (plin de vizitatori datorită colecţiei de trandafiri – peste 14.000 de exemplare din 150 de specii diferite). „Partea" numită Vigeland este vizitată anual de peste un milion de turişti. Parcul poartă numele sculptorului Gustav Vigeland (1869-1943), unul dintre cei mai mari sculptori norvegieni, cel care şi-a dedicat aproape două decenii din viaţă creării unor statui unice, care exprimă ciclul vieţii. O fantezie ieşită din comun, trupuri umane goale în diferite ipostaze, viaţa conectată prin emoţii, o multitudine de stări sufleteşti. Specialiştii în materie nu s-au dat la o parte în a proclama, de-a lungul timpului, unicitatea sculpturilor lui Vigeland, urmând unicitatea sculpturilor lui Rodin sau chiar ale lui Brâncuşi.

DEMENŢA SENTIMENTELOR
Intri… Pe poarta mare de fier forjat. Apoi ameţeşti. O suprafaţă de aproximativ 32 de hectare pe care sentimentele ies dement din ţâţâni. Cu fiecare pas gândeşti că poate eşti o floare carnivoră. Sau o insectă. Sau un android. Sau… nu mai ştii nici tu ce. Alei pline cu statui. Statui cu limite care se lungesc precum venele. Nehotărâte. Bizare. Pot răsturna va­lori. Statui cu mâna la bărbie sau arătând spre zare, istorii tăcute ale victoriei, dragostei, disperării, erotismului. Şoapta aceea a sufletului: „Sunt atât de bun" aproape că nici nu mai există. Înveţi brusc că orice trup gol de femeie sau de bărbat e frumos, indiferent de vârstă. Că taţii pot fi şi din piatră, că bunicii pot zâmbi demn, dar împietrit.

Sculpturile se întind pe o axă cu lungimea de 850 de metri. Iar dacă din depărtare crezi că vei trece pe lângă nişte copaci nemaivăzuţi, impresia nu este falsă, doar că aceştia sunt sculptaţi: 20 de grupuri de copaci, realizate între 1906 şi 1914. Sub coroana acestora, viaţa de la naştere la moarte.

La început păşeşti pe un pod, al cărui parapet de granit este decorat cu sculpturi şi felinare (din 1930). Este ridicat la partea superioară a unui pod vechi, construit în 1914. Vigeland a realizat designul noului pod şi a modelat sculpturile din bronz între anii 1925 şi 1933. Copii, femei şi bărbaţi, de diferite vârste, singuri sau în grupuri. Tema: relaţiile dintre femei şi bărbaţi, adulţi şi copii. Sub pod, un spaţiu de joacă. Artistul a proiectat şi un ferryboat (cu propriul debarcader, din granit). După cel de-al doilea război mondial, acesta a navigat în apele lacului din parc, în care astăzi mai înoată doar lebede şi raţe. Poarta Principală, realizată din granit şi fier forjat (ridicată în 1942, costul lucrărilor fiind suportat integral de una dintre băncile norvegiene), marchează începutul axei, care trece peste Pod, ajunge la Fântână şi la Monolit, oprindu-se la Roata Vieţii.

Monolitul reprezintă o lucrare gigantică, pe care sunt înfăţişate 121 de personaje. Considerată cea mai înaltă sculptură în granit din lume (peste 14 metri înălţime), i s-au atribuit mai multe interpretări, printre care şi aceea a încercării omului de a se desprinde de latura sa animalică şi de a tinde spre latura spirituală. Prima variantă a coloanei a fost realizată din argilă în 1925. În 1926, un bloc de gra­nit de sute de tone a fost transportat pe mare în fiordul Oslo de la o carieră de lângă Halden. Blocul a fost ridicat în poziţia actuală în 1928, iar lucrările au început abia în 1929. A fost nevoie de 14 ani pentru finalizarea lucrării.

 

sursa si articol complet la

Parcul dezlantuit: Vigeland

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: