Cel mai mare fond din lume, deţinut de Norvegia, investeşte banii norvegienilor în România

Fondul suveran Gouvernment Pension Fund Global (GPFG), care gestionează veniturile suplimentare obţinute din exploatările petroliere ale statului Norvegian, a realizat până acum plasamente de peste 157 mil. dolari pe piaţa românească. Fondul mai mult|more »

Gazoductul Norvegia-Polonia trebuie să genereze cerere pentru cel puţin 7,5 miliarde de metri cubi

O conductă destinată transportului de gaze naturale din Norvegia şi Polonia, cu costuri estimate la două miliarde de euro, va fi construită doar dacă există cerere pentru cel puţin 75% din cantitatea mai mult|more »

Filmul românesc Fixeur / The Fixer la prima ediție a Festivalului de film Oslo Pix

Producţia cinematografică Fixeur, cel mai nou lungmetraj al regizorului Adrian Sitaru, va fi prezentată în premieră în Norvegia, în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Film Oslo Pix (8 – 13 mai mult|more »

Militarii norvegieni sosesc vineri pe Aeroportul Sibiu

Parte din trupele NATO care participă la exercițiul militar de la Centrul Naţional de Instruire din Cincu sosesc în România, vineri, pe Aeroportul Internațional Sibiu. Corpul norvegian din cadrul Forței Întrunite cu mai mult|more »

Norvegienii investesc în piaţa de îmbrăcăminte second-hand din Târgu Cărbuneşti

O organizaţie nonguvernamentală din Norvegia va trimite bani autorităților locale din Târgu Cărbuneşti ca să acopere piața second-hand din oraș. Investiția are o valoare de peste 30.000 de euro. Peste 80% din mai mult|more »

Norvegia, ţara unde se va interzice vânzarea de ţigări. „Până în 2035 vrem o societate în care nu se fumează”

Cea mai mare oganizatie medicală din Norvegia vrea să interzică vânzarea de tigari adulţilor în această ţară, relatează The Indepedent. Asociaţia Medicală din Norvegia presează guvernul acestei ţări pentru a susţine propunerea mai mult|more »

Norvegia. O eroare a Google Maps transformă un oraş în atracţie turistică!

Potrivit NY Post, citat de digi24, turiştii dornici să găsească celebra stâncă Preikestolen cu ajutorul Google Maps sunt direcționați greșit către orașul Fossmork, aflat la aproximativ 30 de kilometri distanță, pe cealaltă mai mult|more »

Festivități în Norvegia, cu ocazia aniversării de 80 de ani a regelui Harald și a reginei Sonja

Câteva mii de norvegieni l-au sărbătorit marțea trecuta pe regele Harald și regina Sonja cu ocazia aniversării de 80 de ani, alături de mai mulți membri ai familiilor regale și de președinții mai mult|more »

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom

Norvegia va lansa primul cargo electric autonom din lume în 2018. Acesta va fi 100% electric, va avea o autonomie de 120 km şi va putea transporta o greutate de 3.000 până mai mult|more »

Topul țărilor cu cele mai multe mașini electrice! Norvegia salvează onoarea Europei

Norvegia este țara cu cele mai multe vehicule electrice pe cap de locuitor din Europa. Aproximativ jumătate dintre mașinile vândute în ultimul an în Norvegia sunt electrice sau hibride, iar autoritățile intenționează mai mult|more »

În Norvegia, dacă nu mai sunt locuri în închisoare, condamnaţii sunt puşi pe lista de aşteptare. Când le vine rândul, se prezintă singuri

În Norvegia, condamnaţi sunt înscrişi pe o listă de aşteptare, iar când le vine rândul, se prezintă la penitenciar de bună voie. Este cazul celor care au primit pedepse mici. S-a ajuns mai mult|more »

Guvernul norvegian, măsuri urgente după afluxul de români de acolo

Românii schimbă legislaţia în Norvegia. Premierul ţării nordice a cerut interzicerea cerşetoriei după un documentar difuzat de televiziunea publică. Documentarul arată că cerşetoarele românce din Bergen se transformă noaptea în prostituate şi mai mult|more »

Dupa Wizz Air, si compania Blue Air atacă nordul Europei cu zboruri spre Oslo

Wizz Air, Blue Air şi Ryanair pun destinaţii din nordul Europei şi Slovacia pe harta turiştilor români. Companiile aeriene low-cost Wizz Air, Blue Air şi Ryanair au luat cu asalt piaţa zborurilor mai mult|more »

Raport ONU: Norvegia țara cu indicele cel mai mare al fericirii în lume

Norvegia a luat locul Danemarcei de cea mai fericită țară, potrivit unui studiu internațional sub egida ONU, care îndeamnă țările lumii să se concentreze asupra întăririi încrederii între oameni și echității sociale, mai mult|more »

Hochei: Doua echipe din Norvegia au stabilit un nou record pentru cel mai lung meci de hochei din istorie

Storhamar si Sparta Warriors, doua echipe din Norvegia, au stabilit un nou record pentru cel mai lung meci de hochei pe gheata din istorie. Dupa 217 minute si 14 secunde de joc, mai mult|more »

 Jumătate din autovehiculele noi din Norvegia au propulsie electrică sau hibridă

Norvegia are deja cel mai mare număr de autovehicule electrice pe cap de locuitor din lume, scrie The Independent. Ţara a anunţat că autovehiculele electrice sau hibride reprezintă jumătate din numărul autovehiculelor mai mult|more »

Vaccinul împotriva hepatitei B ar putea fi adus din Norvegia. Statul va aloca fonduri şi pentru vaccinul pneumococic

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat joi că a fost activat un mecanism european pentru achiziția de vaccin împotriva hepatitei B, în prezent specialiștii români purtând discuții cu omologii lor din Norvegia mai mult|more »

Doi români arestati în Norvegia pentru furturi. Au declarat politiei norvegiene ca au venit la Bergen sa munceasca dar în schimb au fost trimisi la furat

Rumenere hevder de fikk beskjed om å stjele. To rumenske menn hevder de var lovet arbeid i Norge, men ble beordret til å stjele da de kom hit. Lørdag morgen ble mennene mai mult|more »

Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii: Vladimir Putin a detonat bomba atomică la Pol? Rușii sunt bănuiți că au efectuat teste nucleare în Cercul Arctic

Alarmă nucleară! Presa britanică a publicat cu litere de o şchioapă rezultatele monitorizării realizate de Autoritatea Norvegiană de Protecţie împotriva Radioactivităţii (NRPA). În mai multe ţări europene au fost detectate în luna mai mult|more »

Norvegia – Val de cersetorii români în Hordaland. Se pot adaposti în timpul noptii în primaria de la Bergen

Hjemløse kan få sove i rådhuset. Årsaken til at denne situasjonen har oppstått er at det er veldig mange tilreisende rumenere i byen for øyeblikket. – Normalt sett har vi opplevd at mai mult|more »

 

Programului de Cooperare Norvegian (Granturile norvegiene): Aproape 100 de milioane de euro au fost alocate pentru 70 de proiecte

Fonduri nerambursabile în valoare de circa 100 de milioane de euro au fost acordate pentru 70 de proiecte prin intermediul Mecanismului Financiar SEE (Granturile SEE) şi al Programului de Cooperare Norvegian (Granturile norvegiene).

 

La mijlocul lunii iunie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti şi Innovation Norway, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice din România au fost anunţate rezultatele privind proiectele selectate în urma procesului de evaluare şi aprobare a aplicaţiilor depuse în vederea finanţării.

 

Asistenţa financiară nerambursabilă acordată celor două programe financiare, Granturile Norvegiene şi Granturile SEE,  lansate în 2007, ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană şi la Spaţiul Economic European a fost prezentată de Excelenţa Sa Domnul Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti: ,,Atunci când România a intrat în U.E. şi prin urmare în Spaţiul Economic European, Norvegia, împreună cu ţările partenere din  SEE-EFTA, Islanda şi Liechtenstein s-au angajat să contribuie la dezvoltarea economică şi socială a României. Am fost de acord să sprijinim cu aproape 100 de milioane de euro proiecte în domeniile: patrimoniu cultural, energie, producţie sustenabilă, mediu, sănătatea şi îngrijirea copilului şi dezvoltarea resurselor umane.”

 

Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucureşti a prezentat şi concluziile analizei celor 280 de proiecte înscrise în cadrul celor două mecanisme financiare, care au demarat în septembrie 2007. „Astăzi putem concluziona că singura veste proastă este că un mare număr de proiecte bune nu au putut fi finanţate pentru că sumele solicitate au depăşit cu mult finanţarea disponibilă prin intermediul celor două mecanisme financiare. În schimb, vestea bună este că proiectele care vor fi finanţate, şi anume 70 dintr-un total de 280 de aplicaţii, sunt de cea mai bună calitate”.

 

Finanţare nerambursabilă au obţinut 40 de proiecte individuale în cadrul programului Mecanismul Financiar SEE.  Proiectele individuale vizează patru domenii importante cu nevoi de finanţare importante, respectiv protecţia mediului, sănătate şi protecţia copilului, un al treilea domeniu vizează conservarea patrimoniului cultural şi ultimul fiind dedicat resurselor umane şi capacităţii administrative. Pentru finanţarea acestor domenii  alocarea este de 50,5 milioane de euro, ne-a precizat domnul Ştefan Ciobanu, reprezentantul Ministerului Finanţelor Publice, director în cadrul Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.

 

În ceea ce priveşte mecanismele financiare ale Spaţiului Economic European, România beneficiază de o alocare de 50,5 milioane de euro, sumă care trebuie cheltuită în perioada 2009 – 2011. „Această alocare este repartizată pe două categorii de intervenţii, respectiv proiecte individuale şi două fonduri – unul pentru ONG-uri, în valoare de circa 5 milioane de euro şi un fond pentru burse destinate elevilor şi studenţilor, cu o valoare de circa 1,1 milioane de euro”, a afirmat în intervenţia sa, domnul Ştefan Ciobanu…. http://www.reportereconomic.ro/categorii/eveniment_actualitate/news732343

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: