Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Refugiaţii zonei euro primiţi cu răceală în Norvegia

Fugind de şomaj, sute de spanioli emigrează în idealizata Norvegie în căutare de slujbe. Puţini au avut noroc. Mulţi s-au confruntat cu lipsa locurilor de muncă, frig şi disperare.
Încă un capitol al celei mai mari crize care afectează Spania.

Extrase.
De mult timp mi se terminaseră toate ajutoarele. Părinții mei, deja în vârstă, îmi plăteau de câteva luni cei 540 de euro pentru ipotecă. Nu îmi ieșea nimic, previziunile erau foarte proaste. Îmi amintesc că eram într-un bar care avea în spate televizorul în funcțiune. Se difuza programul Españoles en el mundo – ‘Spanioli în lume’. Apărea un om care locuia în nordul Norvegiei, zicea că el câștigă 4 000 de euro. Părea bucuros, tipul. Și mi-am spus: Paco, aici trebuie să te duci”.

 

Francisco Zamora, de 44 de ani, din Alcantarilla (Murcia), este un tip liniștit. Poartă un fular trecut de trei ori în jurul gâtului ca să se apere de frigul pătrunzător. Are o diplomă în electronică, experiență în construcții și în fabrici și ajunsese să câștige și 3 000 de euro pe lună. Dar sunt trei ani de când totul a rămas în urmă.

Ca și el, sute de spanioli care sunt de luni de zile în șomaj au emigrat dintr-o Spanie în criză și s-au îndreptat spre una dintre țările cele mai bogate din lume; alegerea nu putea fi greșită. Dar, ajunși acolo, mitul s-a dărâmat. Fără calificare sau limbi cunoscute, le închid ușile în nas. Autoritățile nu vor să știe nimic de ei. Unii și-au cheltuit economiile și trăiesc prost, dormind chiar și pe străzi.

În luna august, Paco a cerut din nou bani cu împrumut de la părinții săi și a cumpărat un bilet – de dus – la Bergen. Era prima dată când ieșea din Spania. Avea 225 de euro în buzunar. Paco și-a petrecut prima săptămână plimbându-se prin unul dintre cele mai pitorești orașe din lume.

Mi-am luat un rucsac mic care încăpea în cutiile din stația de tren. Plăteam cinci coroane (0,75 euro) pentru a folosi baia și acolo mă spălam. Într-o zi m-am întâlnit cu alt spaniol care mi-a vorbit de un adăpost unde puteam să merg ziua pentru mâncare și să intru la căldură”.

Refugiaţii zonei euro primiţi cu răceală în Norvegia

Din Norvegia

"Refugiaţii economici" cer explicaţii asupra locului ţării în Europa

Problema refugiaţilor economici spanioli a generat o dezbatere aprinsă în Norvegia. În Bergens Tidende, jurnalistul Sjur Holsen scrie că

criza din Europa a ajuns şi la noi […]. Dacă spaniolii, care trăiesc în stradă, au ajuns să ne determine să reflectăm la apartenenţa noastră la Europa şi dacă solidaritatea este deja un loc comun în zona euro, atunci am făcut un pas important

în această direcţie. Între timp, luna trecută, ministrul Muncii, Hanne Bjurstrom, a afirmat că "imigranţii europeni care nu găsesc de lucru trebuie să plece", căci Norvegia "nu poate să se ocupe de ei".

Comentarii

Comentarii

Lasati un comentariu

%d blogeri au apreciat: