Un antreprenor plecat din ţară acum 15 ani şi-a înfiinţat o agenţie de turism în Norvegia şi aduce scandinavi să viziteze România

Antreprenorul român Cristian Turc a plecat din ţară acum 15 ani către Marea Britanie, iar în 2011 s-a mutat în Norvegia, unde locuieşte şi astăzi. Acolo, în una dintre cele mai dezvoltate mai mult|more »

Scandal diplomatic între Norvegia și Polonia. Gestul consulului polonez la Oslo

Autoritățile norvegiene le-au solicitat celor poloneze rechemarea consulului de la Oslo, pe care îl acuză de „comportament inacceptabil” față de funcționarii săi. „Putem confirma că Ministerul de Externe a îndemnat Polonia să-l mai mult|more »

La 24 de ani, e cel mai bogat om din Norvegia. Cum a ajuns Gustav Magnar Witzøe la averea uriașă

Viața celui mai bogat om din Norvegia – și, totodată, al treilea cel mai tânăr miliardar din lume -, Gustav Magnar Witzøe, reprezintă un studiu de caz interesant pentru presă. La doar mai mult|more »

Norvegia : Cine şi cât de influent este conducătorul celui mai mare fond de investiţii din lume: „Când ia o decizie, investitorii din întreaga lume îşi iau notiţe” | FOTO

Yngve Slyngstad este CEO-ul Fondului Suveran de Investiţii din Norvegia, cel mai mare fond suveran din lume, parte din Banca Centrală a Norvegiei. Când Yngve Slyngstad ia o decizie, investitorii din întreaga mai mult|more »

„Sunt PREA MULȚI norvegieni în GUVERNUL norvegian!”

Centrul Norvegian de Combatere a Rasismului a criticat noul guvern al premierului Erna Solberg pentru că „nu reflectă populația”. Rune Beerglund Steen, șeful acestui ONG, a explicat că lipsa de diversitate reprezintă mai mult|more »

Acum doi ani visa la nationala, azi da probe in liga a doua din Norvegia! Cazul senzational al unui stranier roman

Acum o luna a decis sa plece iar din Romania. Destinatia sa a luat si de aceasta data pe toata lumea prin surprindere. Dupa ce a jucat in Malaezia, Victoras Astafei incearca mai mult|more »

Norvegia doneaza 18 milioane de coroane norvegiene pentru restaurarea si crearea unui muzeu al icoanelor în Alba Iulia

I byen Alba Iulia i Transylvania åpnet Museikon 1. desember. Et sykehus for sinnslidende, reist på 1700-tallet, er bygget om for å vise frem områdets rike ikontradisjon. 18 millioner kroner i norske mai mult|more »

Norvegia a exportat anul trecut fructe de mare in valoare de peste 12 miliarde de euro

Norvegia a exportat anul trecut 2,6 milioane de tone de fructe de mare, in valoare de 94,5 miliarde de coroane norvegiene, adica 12,69 miliarde de euro, un nivel record, a anuntat Consiliul mai mult|more »

Norvegia îşi suspendă vânzările de armament către Emiratele Arabe Unite

Norvegia şi-a suspendat exporturile de armament şi muniţie către Emiratele Arabe Unite (EAU), de teamă că acestea pot fi folosite în Războiul din Yemen, a anunţat miercuri Ministerul norvegian de Externe, scrie mai mult|more »

Norvegia, tara care ne arata cum se dezvolta cu adevarat viitorul industriei auto

Nu mai este nicio noutate ca masinile electrice reprezinta viitorul industriei auto, dar rapiditatea cu care lucrurile evolueaza in Norvegia este de-a dreptul admirabila. Aproape o treime dintre masinile noi vandute in mai mult|more »

Ambasada României în Norvegia/Romanias ambassade i Norge : Sărbătoarea Pomului de Crăciun la Ambasada României la Oslo

Copii și tineri din comunitate au colindat în tradiția românească și s-au întâlnit cu Moș Crăciun, duminică, 17 decembrie 2017, la Ambasada României la Oslo. Le mulțumim tuturor celor mici și mari mai mult|more »

În Norvegia se intra numai cu pasaportul. Controale severe la granita

Pentru calatorii in afara granitelor Norvegiei, chiar si la cumparaturi la Svinnesund, sa aveti pasaport sau documente valabile de calatorie. In urmatoarele 10 zile se vor intensifica controalele vamale, atat pe uscat mai mult|more »

MASACRU în Norvegia! Țara se află în mijlocul celui mai mare SCANDAL, după uciderea a 100 de reni

Norvegia se află în mijlocul celui mai mare scandal din ultimii ani după uciderea a 100 de reni. Cifra enormă de victime a fost înregistrată în doar patru zile, sâmbătă având loc mai mult|more »

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul norvegian al Apărării, Frank Bakke-Jensen, şi-au cerut scuze faţă de Turcia. Dictatorul sîngeros Erdogan nu le accepta. Erodgane, hai sictir !

Recep Tayyip Erdogan respinge scuzele NATO cu privire la incidentul din Norvegia. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă scuzele transmise de către NATO după ce numele său a apărut pe mai mult|more »

Cea mai bogată femeie din Norvegia, condamnată la 18 zile de închisoare și o amendă de 26.000 de euro

Cea mai bogată femeie din Norvegia a primit o pedeapsă de 18 zile de închisoare cu suspendare și o amendă de aproape 26.000 de euro, după ce a fost oprită de polițiștii mai mult|more »

Cersetorii din Romania se bat pe locurile de cersit din Norvegia. Dupa o bataie ca-n filme cu bîte, lanturi si cutite, 5 cetateni români au fost arestati la Verdal

Tiggere sloss om tiggerplasser. Fem rumenere har vedtatt forelegg på 8000 kroner hver, etter å ha slåss på en bensinstasjon om hvem som skal tigge i Verdal.Inne på YX-bensinstasjonen i Verdal gikk mai mult|more »

Noi investitori la Dinamo. Un grup din Norvegia vrea să vină în Ştefan cel Mare

La o zi după ce Ionuţ Negoiţă a anunţat că renunţă la Dinamo, iar decizia sa este ireversibilă, există informaţii că un grup de oameni de afaceri sunt pregătiţi să preia clubul mai mult|more »

Primul restaurant sub apă, în Norvegia!

Clienţii vor mânca la adâncime, printre peşti. Clădirea va fi finalizată în anul 2019. Veţi putea mânca printre peşti, în Europa! Primul restaurant subacvatic de pe continent se va deschide în Norvegia. mai mult|more »

Delicatesele Norvegiene ridicate la rang de artă îşi fac loc în bucătăria românească. Preţul unui păstrăv afumat

Afumătorile româneşti, ocupate în general de cârnaţi şi şuncă, au mai nou şi pește. Fie că vorbim de păstrăv ori somon, delicatesele ridicate la rang de artă în ţările nordice îşi fac mai mult|more »

Echipajele de intervenţie norvegiene au descoperit cadavrul unei persoane decedate în urma prăbuşirii unui elicopter rus în Marea Groenlandei

Elicopterul rus prăbuşit în Marea Groenlandei. A fost descoperit cadavrul unei persoane, la 130 de metri de locul accidentului aviatic. Cadavrul a fost descoperit de un vehicul submarin la aproximativ 130 de mai mult|more »

 

Romanii, in topul detinutilor straini din Norvegia

Cerşetorii şi infractorii români pun pete de culoare şi pe imaginea pe care România o are în Norvegia. În Parcul Viggeland, pe Aker Brygge, vizavi de Muzeul Ibsen, în zonele turistice ale oraşului Oslo, am auzit, ieşind din clape de acordeon, valsul "Valurile Dunării" compus de Iosif Ivanovici. Stăteau pe un scaun, cântau şi aşteptau ca trecătorii miloşi să le arunce un bănuţ în coşuleţ, ţiganii români. Daniel Ioniţă, ambasadorul Ro­mâ­ni­ei în Norvegia, explică de ce co­şu­le­ţele nu sunt tocmai goale: "Norvegi­e­nii au tendinţa să creadă că cer­şe­to­rii sunt discriminaţi în ţara lor, unde nu se face nimic pentru ei. Nu se gândesc că ar putea fi minţiţi de cei care le exploatează spiritul creştin. Poate că aceşti cerşetori sunt victime, dar nu ale statului, ci ale unor reţele de trafic de persoane. Norvegienii sunt impresionaţi de povestea nespusă a acelor sărmani care stau la colţul străzii, neştiind că acolo există o multitudine de alte poveşti. Şi alţi ambasadori la Oslo din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu astfel de probleme. Este nevoie de elaborarea şi punerea în aplicare a unei strategii la nivel european pentru gestionarea acestui fenomen".

Ştirea cu ţiganii români fără adă­post din Oslo care mănâncă pes­că­ruşi, câini şi şobolani, publicată de ta­bloidul norvegian Verdens Gang la începutul lunii octombrie, a oripi­lat lumea. Ambasadorul României, ce urma să-şi prezinte scrisorile de acre­ditare la Regele Norvegiei chiar în ziua următoare, a primit acest articol ca pe o palmă nemeritată: "Dacă faptele descrise sunt adevărate, atunci sunt şocante şi oribile. Dar nu pot fi de acord cu generalizările, cu lipsa de nuanţe, pentru că orice faptă are, în fond, responsabilităţi individuale. Am primit semnale din partea ro­mâ­ni­lor de aici. Mulţi se simţeau jigniţi de modul în care presa a prezentat aceste fapte, care, chiar dacă ar fi ade­vă­rate, sunt făcute de indivizi, nu de po­poare. Un hoţ se reprezintă strict pe sine, dar poate stropi cu noroi în toţi  concetăţenii". Daniel Ioniţă s-a întâlnit cu şeful Poliţiei, în scopul de a întări cooperarea dintre Poliţia din România şi cea din Norvegia, care a început în urmă cu doi ani, şi a discutat şi despre reţelele de cerşetori.

În clasamentul străinilor aflaţi în închisorile din Norvegia, românii sunt în top, după Polonia, Lituania, Irak şi Nigeria. Dar de ce nu ar fura, dacă, odată ajunşi în închisoare, primesc mâncare pe care o pot alege din trei categorii – normală, vegetariană sau fără porc şi au, fiecare, cameră dotată cu televizor şi frigider, iar, dacă merg la muncă sau la şcoală, sunt plătiţi cu 7 euro pe zi? Însă acum există un acord între România şi Norvegia în ceea ce priveşte schimbul de deţinuţi, aşa că infractorii români de la Oslo, odată prinşi, vor ajunge în închisoare în România.

Stig Meisler Storvik, directorul Închisorii Oslo, spune, zâmbind, că nu ştie să existe deţinuţi norvegieni în România şi vorbeşte despre reacţia pe care au avut-o deţinuţii români atunci când au aflat despre acest acord: "N-au fost încântaţi deloc! Ar fi făcut orice ca să rămână închişi în Norvegia". În aprilie 2011 se aflau 19 români în Închisoarea Oslo.

În clădirea aceastei închisori de maximă securitate, ce pare din afară un castel, a fost mai demult o berărie. În spatele zidurilor roşiatice de cărămidă, deţinuţii au acces la şcoală, la spaţii colorate, unde, printre jucării, îşi pot întâlni copiii veniţi în vizită, la bucătăria comună, unde îşi pot găti. Pentru cei care nu sunt sănătoşi mental există diverse activităţi care să îi ajute, pe lângă terapie. Cei care vor să se izoleze în celule şi nu vor să vorbească sunt aduşi într-un spaţiu care să le faciliteze comunicarea.

Am intrat în incinta închisorii fără să mi se ceară nici un act de identitate şi fără să las telefonul mobil la poartă, aşa cum s-ar fi întâmplat în orice închisoare din România. Doar după ce am stat de vorbă în biroul directorului, înainte să plecăm să îmi arate închisoarea, el m-a rugat să îmi las la el în birou telefonul mobil.

În Norvegia, pedeapsa maximă pe care o poate primi un infractor este de 21 de ani în închisoare. "După fapta lui Breivik, lucrurile nu s-au schimbat încă, dar a fost pusă în discuţie această pedeapsă. Există acum o discuţie de schimbare a acestei legi, în sensul de a prelungi perioada de detenţie până la 30 de ani. Dar şi acum, dacă eşti considerat, după efectuarea pedepsei, încă periculos pentru societate, judecătorul poate dispune să fii ţinut în continuare în­chis", spune directorul Închisorii Oslo.

El spune că străinii aflaţi în în­chi­so­rile norvegiene ridică o mulţime de probleme: "Nu înţelegem dis­cu­ţi­ile dintre ei, iar translatorii costă mult. Există conflicte între grupuri etnice. În ceea ce-i priveşte pe cei care vin din afara Europei, nu ştim care e cazierul lor. Vrem să facem un film în limbile engleză, franceză, spaniolă, germană, în care să le prezentăm închisoarea, drepturile şi obligaţiile pe care le au aici". În anul 2000, 11% dintre deţinuţii aflaţi în închisorile din Norvegia erau străini. În 2011, procentul a ajuns la 33%. Stig Meisler Storvik avertizează: "Până în 2020 se va ajunge la 40% străini în închisorile norvegiene dacă regulile curente (atât cele norvegiene, cât şi ale spaţiului Schengen) vor fi aceleaşi şi peste nouă ani".

Cel care ne-a numit "mâncători de şobolani", sancţionat de norvegieni
Ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniţă, ne-a declarat: "În urma in­cri­mi­nării făcute ţiganilor că s-ar hrăni cu câini şi şobolani şi ar trăi ca «por­cii», opinia publică a luat atitudine şi cere ca Hauger să demisioneze, pentru că şi-a depăşit atribuţiile".  Jan Hauger, "ruskegeneralen", adică şeful unei organizaţii voluntare ce se ocupă de curăţenia oraşului Oslo, este cel care a dat declaraţiile ce au stat la baza articolului.
Jurnalista Inger Anne Olsen scrie în cotidianul Aftenposten despre acest fapt şi aminteşte că Re­za Resaee, ce face parte din consiliul oraşului Oslo, a spus că primul lucru pe care îl va supune atenţiei noului consiliu va fi declaraţia lui Hauger des­pre ţigani. Reza Resaee a mai declarat că "oameni ca Jan Hauger nu au ce căuta în Oslo". Jurnalista scrie în finalul articolului că respectiva organizaţie ar trebui să-şi facă datoria şi să cureţe oraşul Oslo. De gunoi, nu de oameni.
Într-o zi ploioasă, în parcul Viggeland, am auzit-o pe femeia ce cânta la acordeon implorând atunci când m-am apropiat de ea: "Hai, mamă, hai…"

…. Romanii, in topul detinutilor straini din Norvegia

Comentarii

Comentarii

One Response to Romanii, in topul detinutilor straini din Norvegia

  1. katy spune:

    Doamne!ce citesc ,nu imi vine sa cred.

Lasati un comentariu